Juha za glavno jed

Predjed bo tokrat česnov kruh, kot glavno jed pa si bomo privoščili okrepčilno gobovo juho. Seveda ne bomo izpustili niti slastnih flambiranih banan! Pa dober tek!

Objavljeno
29. junij 2009 11.44
Posodobljeno
01. julij 2009 06.00
Jedilnik Dušana Podkrižnika
Jedilnik Dušana Podkrižnika
Česnov kruh

Sestavine:

  • francoska štruca
  • glavica česna
  • oljčno olje
  • paradižnik, mocarela
  • sol, bazilika

1 Francosko štruco narežemo na deset centimetrov dolge kose, vsakega po dolgem prerežemo na pol.
2 Vsak kos kruha obilno pokapamo z oljem in popečemo na žaru minuto po obeh straneh.
3 Popečen kruh premažemo z drobno nasekljanim česnom in obložimo z rezinami paradižnika in mocarele. Začinimo s soljo in baziliko.


Gobova juha naših babic


Sestavine za 4-5 oseb:

  • ½ kg krompirja
  • ½ kg svežih jurčkov ali lisičk
  • 100 g masla
  • 2 žlici moke
  • majhna glavica čebule
  • šopek peteršilja
  • sol, poper, lovorov list, strok česna
  • žlica kisle smetane

 

1 Opran in na drobne kocke narezan krompir kuhamo v kotličku v slani vodi, ki naj krompir samo prekrije. Dodamo lovorjev list, pokrijemo in pustimo, da se kuha.
2 Očistimo in operemo izbrane gobe ter jih narežemo na kocke. Glavico čebule na drobno sesekljamo.
3 V ponvi na ognju raztopimo maslo, dodamo moko, mešamo in začnemo pripravljati prežganje. Ko moka zarumeni, dodamo sesekljano čebulo in še malo prepražimo ob neprestanem mešanju. Prežganje zalijemo z vodo, samo toliko, da ga razredčimo in ga vlijemo v kotliček h krompirju, ki se je že skuhal do polovice. Dobro premešamo in dodamo narezane gobice, sesekljan peteršilj, strt česen in poper.
4 Na zmernem ognju naj počasi vre, na koncu vmešamo žlico kisle smetane, dobro premešamo in juha je pripravljena.
5 Naše babice so k juhi postregle ajdove žgance.


Flambirane banane


Sestavine za 4 osebe:

  • ¼ skodelice rjavega sladkorja
  • sok ene limone
  • ½ čajne žlice cimeta
  • ¼ čajne žlice pimenta
  • 4 banane
  • 3 čajne žlice Grand Marnier
  • 2 čajni žlici mletih orehov

 

1 V ponev stresemo rjavi sladkor, limonov sok, cimet in piment. Mešanico na žaru s srednjim ognjem segrevamo do vrenja, ves čas mešamo.
2 Olupljeno banano prerežemo na pol, polovici po dolžini še enkrat na pol. Damo v ponev in kuhamo od tri do štiri minute. Vmešamo orehe.
3 Grand Marnier (lahko tudi maraskino ali Cointreau) nalijemo v skodelico, jo močno segrejemo (ne sme zavreti!), prižgemo z daljšo vžigalico in še gorečo tekočino polijemo po pripravljenih bananah v ponvi.
4 Postrežemo vroče s sladoledom.

 

Iz Nedelove prilove Odprta kuhinja!