Sestavine:
- francoska štruca
- glavica česna
- oljčno olje
- paradižnik, mocarela
- sol, bazilika
1 Francosko štruco narežemo na deset centimetrov dolge kose, vsakega po dolgem prerežemo na pol.
2 Vsak kos kruha obilno pokapamo z oljem in popečemo na žaru minuto po obeh straneh.
3 Popečen kruh premažemo z drobno nasekljanim česnom in obložimo z rezinami paradižnika in mocarele. Začinimo s soljo in baziliko.
Gobova juha naših babic
Sestavine za 4-5 oseb:
- ½ kg krompirja
- ½ kg svežih jurčkov ali lisičk
- 100 g masla
- 2 žlici moke
- majhna glavica čebule
- šopek peteršilja
- sol, poper, lovorov list, strok česna
- žlica kisle smetane
1 Opran in na drobne kocke narezan krompir kuhamo v kotličku v slani vodi, ki naj krompir samo prekrije. Dodamo lovorjev list, pokrijemo in pustimo, da se kuha.
2 Očistimo in operemo izbrane gobe ter jih narežemo na kocke. Glavico čebule na drobno sesekljamo.
3 V ponvi na ognju raztopimo maslo, dodamo moko, mešamo in začnemo pripravljati prežganje. Ko moka zarumeni, dodamo sesekljano čebulo in še malo prepražimo ob neprestanem mešanju. Prežganje zalijemo z vodo, samo toliko, da ga razredčimo in ga vlijemo v kotliček h krompirju, ki se je že skuhal do polovice. Dobro premešamo in dodamo narezane gobice, sesekljan peteršilj, strt česen in poper.
4 Na zmernem ognju naj počasi vre, na koncu vmešamo žlico kisle smetane, dobro premešamo in juha je pripravljena.
5 Naše babice so k juhi postregle ajdove žgance.
Flambirane banane
Sestavine za 4 osebe:
- ¼ skodelice rjavega sladkorja
- sok ene limone
- ½ čajne žlice cimeta
- ¼ čajne žlice pimenta
- 4 banane
- 3 čajne žlice Grand Marnier
- 2 čajni žlici mletih orehov
1 V ponev stresemo rjavi sladkor, limonov sok, cimet in piment. Mešanico na žaru s srednjim ognjem segrevamo do vrenja, ves čas mešamo.
2 Olupljeno banano prerežemo na pol, polovici po dolžini še enkrat na pol. Damo v ponev in kuhamo od tri do štiri minute. Vmešamo orehe.
3 Grand Marnier (lahko tudi maraskino ali Cointreau) nalijemo v skodelico, jo močno segrejemo (ne sme zavreti!), prižgemo z daljšo vžigalico in še gorečo tekočino polijemo po pripravljenih bananah v ponvi.
4 Postrežemo vroče s sladoledom.
Iz Nedelove prilove Odprta kuhinja!