Jurčki za užitek in zdravje

Jurčki so, ne samo okusni v najrazličnejših pripravah, pač pa tudi zelo zdravi. Vsebujejo veliko selena, vitamina B3... Kako jih pripraviti in kdaj pojesti, pa preberite v spodnjih vrsticah!

Objavljeno
25. avgust 2009 17.28
Polona Kovič
Polona Kovič
Jurčki so hrana z največ selena. Vsebujejo ga kar 150 mikrogramov na 100 gramov, kar je trikrat več kot denimo sardine ali koleraba. Selen učinkovito razstruplja telo (predvsem je učinkovit proti težkim kovinam), hkrati pa zmanjšuje možnost za razvoj alergij na kemične strupe. Aktivira namreč imunski sistem, ki je tako uspešnejši ne samo v boju proti težkim kovinam in strupom, ampak tudi proti nalezljivim boleznim.

Kadar je veliko selena potrebnega za razstrupljanje telesa, npr. v onesnaženem okolju ali zaradi uživanja kemično obremenjene hrane, ga manjka za vgradnjo v ogrodje srčne mišice. Tam je nujno potreben kot gradnik, zato je hrana, bogata z njim, npr. jurčki, izjemno pomembna za vse, ki imajo težave zaradi srčno-žilnih bolezni, saj se tudi možnost srčnega infarkta občutno zmanjša. Takrat se namreč kri veliko počasneje strjuje, in še to le, kadar se mora zaradi celjenja poškodb na koži. Po ugotovitvah raziskovalcev visoka raven selena v krvi neposredno preprečuje nastajanje krvnih strdkov.


Če zavestno sami ne poskrbimo za to, da uživamo hrano, ki ga vsebuje veliko, ga našemu telesu zagotovo primanjkuje. Minimalne dnevne potrebe po njem znašajo namreč kar 0,1 mg. Zahodnjakom ga navadno primanjkuje tudi zaradi pretežno mesne prehrane, iz katere ga telo zelo težko izkoristi.


Jurčki imajo tudi veliko niacina (vitamin B3), ki prav tako varuje pred srčnim infarktom pa tudi pomirja. Vsebujejo še vitamin D, ki poleg tega, da zvišuje koncentracijo, zavira vnetja in krepi kosti in zobe.


Nakup in priprava

Če jih ne nabiramo sami in jih kupujemo na tržnici, pazimo, da so sveže nabrani, kar vidimo po tem, da robovi niso zasušeni. Tudi če so jih nabiralci nekaj dni hranili v hladilniku, so robovi vsaj potemneli, če že ne zasušeni. Jurčki so najokusnejši in najbolj zdravilni, če jih pripravimo v 24 urah po nabiranju.

Uporabljajo se predvsem za priloge in omake ter kot sestavina mešanih solat. Požlahtnijo tudi vse zelenjavne plošče in predjedi.

Jurčke lahko sami sušimo ali vlagamo, vendar pazimo, da uporabimo samo zdrave in res dobro očiščene. Posušeni so primerni zlasti za pripravo juh, enolončnic, omak in rižot.


Dušeni jurčki


Potrebujemo:

  • 300-500 g jurčkov,
  • 1 čebulo,
  • 3-5 žlic hladno iztisnjenega oljčnega olja,
  • šopek drobnjaka ali peteršilja,
  • zeliščno sol.


Priprava:

Jurčke dobro očistimo, operemo in po potrebi obrežemo, nato pa narežemo na tanke rezine. Čebulo olupimo in grobo sesekljamo. V kozici samo malo segrejemo olje, tako da ne zacvrči, ko stresemo nanj čebulo. Mešamo jo le kakšno minuto ali dve, nato pa nanjo že stresemo pripravljene jurčke. Premešamo, posodo pokrijemo in jurčke pri zmerni vročini dušimo še od sedem do deset minut. Šele ko so zdušeni, jih posolimo z zeliščno soljo. Premešamo in postrežemo na krožnike, kjer jih potresemo še z opranim in grobo nasekljanim drobnjakom ali peteršiljem in morda pokapamo še z žlico hladno iztisnjenega bučnega olja.


Jurčki z blitvo


Potrebujemo:

  • 300 g svežih jurčkov,
  • 1 kg blitve,
  • 1 čebulo,
  • 6 žlic pripravljene bioparadižnikove omake z zelišči,
  • 6 žlic biosojine smetane,
  • 3 žlice hladno iztisnjenega oljčnega olja,
  • 3 žlice hladno iztisnjenega bučnega olja,
  • zeliščno sol.


Priprava:

Blitvo dobro operemo in pristavimo v večjem pokritem loncu. Voda naj sega samo do ene tretjine višine, ki jo dosega blitva. Ko voda zavre in se blitva po nekaj minutah sesede, ploščo izklopimo in blitvo odcedimo. Pripravimo še jurčke: najprej jih operemo in odrežemo morebitne poškodovane dele. Narežemo jih na tanke rezine. Čebulo olupimo in grobo nasekljamo. V kozico damo oljčno olje in nanj takoj, ko se malce segreje, stresemo čebulo. Pri zmerni vročini jo mehčamo nekaj minut, nato pa dodamo pripravljene jurčke. Premešamo in kozico pokrijemo. Dušimo kakšnih deset minut in jih medtem občasno premešamo. Nato jih odstavimo in posolimo z zeliščno soljo. Na krožnike najprej položimo blitvo in jo pokapamo z bučnim oljem. Premažemo jo še s sojino smetano, nato pa s paradižnikovo omako. Na to »posteljico« potresemo še dušene jurčke. Ponudimo s polento ali kot samostojen obed.


Jurčki v rižoti


Potrebujemo:

  • 300 g jurčkov,
  • 150-200 g naravnega,
  • nepoliranega riža s kalčkom,
  • šopek peteršilja,
  • 100 g grobo sesekljanih mandljev,
  • 3 žlice hladno iztisnjenega oljčnega olja,
  • 3 žlice hladno iztisnjenega bučnega olja,
  • zeliščno sol,
  • beli poper.


Priprava:

Riž pristavimo v hladni vodi v razmerju 1 : 3. Ko zavre, zmanjšamo temperaturo in posodo pokrijemo. Pri zmerni temperaturi kuhamo še kakšnih petnajst minut, nato pa ploščo izklopimo in pustimo, da se riž v pokriti posodi še naprej mehča. Jurčke očistimo, operemo in narežemo na tanke rezine. V kozico damo oljčno olje in nanj, ko se malce segreje, stresemo jurčke. V pokriti posodi jih dušimo približno deset minut. Potem jih posolimo in hkrati z grobo sesekljanimi mandlji in peteršiljem ter bučnim oljem previdno vmešamo med riž. Popopramo in po potrebi dosolimo. Ponudimo s paradižnikovo ali drugo sezonsko solato.