Kaj jedo naši vojaki...

Ali v vojaški kuhinji še vedno prevladujejo legendarne jedi na žlico kot sta pasulj in golaž, kaj radi jedo vojaki... smo spraševali v prilogi Opdrta kuhinja. Današnji obrok spominja na nedeljsko kosilo za domačo jedilno mizo.

Objavljeno
23. oktober 2009 17.22
Jedilnik Slovenske vojske
Jedilnik Slovenske vojske
Goveja juha z zakuho


Sestavine za en obrok:

  • 150 g govejega stegna
  • 10 g jajčnih testenin
  • peteršilj
  • 3,6 g čebule
  • 3,6 g gomolja zelene
  • 6,3 g korenja
  • 3,6 g korena peteršilja
  • sol
  • lovorov list
  • črni poper v zrnju
  • 3 g koncentrata za govejo juho
  • 45 g jušnih kosti


Priprava:
1 Meso s kostmi operemo pod tekočo vodo. Kosti nasekamo na primerne kose. Zelenjavo očistimo. Gomolj zelene, peteršiljevo korenino in korenje grobo narežemo.
2 Na meso nalijemo hladno vodo, pristavimo in pustimo, da zavre. Počasi naj vre eno uro, nato dodamo zelenjavo in začimbe. Pred tem čebulo opečemo na plošči štedilnika. Solimo. Juha naj počasi vre še uro do uro in pol. Ko je kuhana, jo precedimo skozi gosto cedilo.
3 V vrelo slano vodo zakuhamo testenine. Ko so kuhane, jih oplaknemo z mrzlo vodo in odcedimo ter vložimo v juho. Čisti juhi dodamo sesekljan peteršilj.


Pečen piščanec z mlinci in sladkim zeljem


Sestavine za en obrok:

  • 200 g piščanca
  • 100 g mlincev
  • rastlinsko olje
  • sol
  • 205 g glavnatega zelja
  • 4 g bele pšenične moke
  • 1 g sladkorja
  • 17 g čebule
  • 4 g paradižnikove mezge
  • kumina
  • česen
  • mleti poper
  • lovorov list
  • 2 g dodatka jedem
  • 3 ml belega vina


Priprava:
1 Očiščene piščančje kose posolimo, zložimo na pekač in prelijemo z vročim oljem. Pečico prej segrejemo na 200 ° C. Med peko ga polivamo z izcejenim sokom in ga zlato rumeno zapečemo. Pečemo približno 50 minut.
2 Mlince pripravimo po navodilu proizvajalca. Kuhane prelijemo z vročim oljem, da se ne sprimejo. Zabelimo jih z ostanki maščobe od mesa, ki je v istem obroku.
3 Sladko zelje: na maščobi zarumenimo sladkor, dodamo sesekljano čebulo. Preden zarumeni, dodamo na rezance narezano zelje. Prilijemo vodo in pokrito dušimo najmanj 45 minut. Ko voda izpari, pomokamo in prepražimo. Dodamo sol, poper, paradižnikovo mezgo, strt česen, kumino, lovor in toliko vode da je gostljato. Na koncu dodamo še belo vino.

Iz priloge Odprta kuhinja!