Kaj skriva Celovec

Hirter ima kot avstrijski Korošec nedvomno slovenski priokus; predsednika Morales in Lula da Silva sta razbijala s pivom

Objavljeno
26. avgust 2009 19.06
Rok Tamše
Rok Tamše
V Sloveniji, predvsem na Gorenjskem, je v kakšni gostilni moč okusiti avstrijsko pivo hirter. Verjamem, da je pri nas na splošno to pivo popolna neznanka. Navsezadnje je tudi v senci pri nas bolj znanih gösserja, puntigamerja, villacherja, ottakringerja ali stiegla, ki jih prav tako varijo pri naših severnih sosedih. Ne glede na to je nadvse spoštljivo dejstvo, da je Hirt druga najstarejša zasebna avstrijska pivovarna in je 100-odstotno v privatnih rokah še danes. Od leta 1964 jo imata v lasti dami Astrid Matchett-Krenn in Nelly Möller, v vasici Micheldorf na avstrijskem Koroškem pa so pivo začeli variti že leta 1270. Takrat se je sprav uveljavila taverna, kjer so ga kuhali za žejne popotnike, ki so se radi ustavljali in prenočili pri njih.


Danes Hirt spada med deset največjih avstrijskih pivovarn, na leto pivopivcem ponudi prek 160.000 hektolitrov piva. Pivovarna ima kot ena redkih v Avstriji v lasti tudi 24 izvirov vode, s katero pripravljajo svoje pivo. Pivo hirter je prodrlo na nacionalni trg v 60. letih prejšnjega stoletja, ko so razpadli pivovarski karteli, hirter pa se je vse bolj začel uveljavljati predvsem na Dunaju. Od desetih vrst piva, ki ga varijo, najbolj prepričljivo gasi žejo private pils, priložnostno boste našli festbock, märzen in 1270, proizvajajo pa tudi biopivo. Vsekakor boste ob obisku Celovca ali okolice z lahkoto našli hirterja, okusili pa ga boste tudi v številnih uglednih dunajskih pivnicah in restavracijah. Za deseto izdajo vodnika (Bier Guide) za njih je tudi letos poskrbel Conrad Seidl, novinar časnika Standard. V svoji knjigi popisuje 1100 gostinskih lokalov z omembe vredno ponudbo piva, predstavlja velike, srednje in majhne pivovarne v svoji domovini, priložen pa je tudi koledar s pivskimi festivali severno od Alp.