Kako Čehi pripravijo krompirjevo solato?

Eksotične jedi se kar vrstijo na krožnikih družine Damijana Ambrožiča. Tokrat postrv z mandlji, pa še češka krompirjeva solata, obogatena z močnim okusom kaper. Zanimiva kombinacija! Dober tek!

Objavljeno
10. avgust 2009 16.12
Jedilnik Damijana Ambrožiča
Jedilnik Damijana Ambrožiča
Postrvji file s praženimi mandlji


Sestavine za 4 osebe:

  • 4 fileji potočne postrvi
  • 4 žlice mandljevih lističev
  • 2 žlici limonovega soka
  • 4 ozki krhlji limone
  • 40 g masla
  • 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
  • sol
  • beli poper v zrnu


Priprava:

1 Povsem sveže ribje fileje natančno očistimo, potem pa jih po obeh straneh premažemo z oljčnim oljem in pokapljamo z limonovim sokom. Fileje položimo na krožnik, ki ga pokrijemo s prozorno folijo in damo za 24 ur v hladilnik. Vmes krožnik nekajkrat obrnemo.
2 V ponvi segrejemo maslo, na katerem mandljeve lističe počasi zlato rumeno prepražimo.
3 Pripravimo žar, zakurimo in primerno segrejemo oglje. Nad njim spečemo marinirane postrvje fileje.
4 Pečene postrvje fileje razdelimo na krožnike, potresemo s praženimi mandljevimi lističi in ponudimo s krompirjevo solato.


Češka krompirjeva solata s kaprami


Sestavine za 4 osebe:

  • 500 g krompirja
  • 200 g kislih kumaric
  • 3 jajca
  • 50 g kaper
  • gorčica
  • ekstra deviško oljčno olje
  • beli vinski kis
  • sol
  • beli poper v zrnu


Priprava:
1 Krompir očistimo, potem pa neolupljenega pristavimo v hladni vodi, zavremo in kuhamo približno 25 minut, da se zmehča.
2 Jajca položimo v kozico s hladno vodo. Pristavimo, zavremo, odstavimo in pustimo stati točno osem minut. Nato jajca postavimo pod tekočo hladno vodo in ohladimo.
3 Kuhana jajca odstavimo, odcedimo, prelijemo s hladno vodo in ohladimo.
4 Kisle kumarice grobo sesekljamo.
5 Kuhan krompir odcedimo, prelijemo s hladno vodo in ohladimo.
6 Ohlajena jajca olupimo in zrežemo na kolesca.
7 Ohlajen krompir odcedimo, olupimo in v skledo narežemo na kolesca. Dodamo narezana jajca, sesekljane kisle kumarice, oprhane in odcejene kapre in gorčico po okusu.
8 V skodelici razmešamo kis, sol in sveže mlet poper, da se sol stopi. Nato med mešanjem prilijemo oljčno olje. Solatni preliv zlijemo na sestavine v skledi, potem pa vse nežno premešamo. Solato lahko ponudimo kot prilogo ali lažjo samostojno jed.


Iz priloge Odprta kuhinja!