Sestavine za 4 osebe:
- 4 fileji potočne postrvi
- 4 žlice mandljevih lističev
- 2 žlici limonovega soka
- 4 ozki krhlji limone
- 40 g masla
- 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
- sol
- beli poper v zrnu
Priprava:
1 Povsem sveže ribje fileje natančno očistimo, potem pa jih po obeh straneh premažemo z oljčnim oljem in pokapljamo z limonovim sokom. Fileje položimo na krožnik, ki ga pokrijemo s prozorno folijo in damo za 24 ur v hladilnik. Vmes krožnik nekajkrat obrnemo.
2 V ponvi segrejemo maslo, na katerem mandljeve lističe počasi zlato rumeno prepražimo.
3 Pripravimo žar, zakurimo in primerno segrejemo oglje. Nad njim spečemo marinirane postrvje fileje.
4 Pečene postrvje fileje razdelimo na krožnike, potresemo s praženimi mandljevimi lističi in ponudimo s krompirjevo solato.
Češka krompirjeva solata s kaprami
Sestavine za 4 osebe:
- 500 g krompirja
- 200 g kislih kumaric
- 3 jajca
- 50 g kaper
- gorčica
- ekstra deviško oljčno olje
- beli vinski kis
- sol
- beli poper v zrnu
Priprava:
1 Krompir očistimo, potem pa neolupljenega pristavimo v hladni vodi, zavremo in kuhamo približno 25 minut, da se zmehča.
2 Jajca položimo v kozico s hladno vodo. Pristavimo, zavremo, odstavimo in pustimo stati točno osem minut. Nato jajca postavimo pod tekočo hladno vodo in ohladimo.
3 Kuhana jajca odstavimo, odcedimo, prelijemo s hladno vodo in ohladimo.
4 Kisle kumarice grobo sesekljamo.
5 Kuhan krompir odcedimo, prelijemo s hladno vodo in ohladimo.
6 Ohlajena jajca olupimo in zrežemo na kolesca.
7 Ohlajen krompir odcedimo, olupimo in v skledo narežemo na kolesca. Dodamo narezana jajca, sesekljane kisle kumarice, oprhane in odcejene kapre in gorčico po okusu.
8 V skodelici razmešamo kis, sol in sveže mlet poper, da se sol stopi. Nato med mešanjem prilijemo oljčno olje. Solatni preliv zlijemo na sestavine v skledi, potem pa vse nežno premešamo. Solato lahko ponudimo kot prilogo ali lažjo samostojno jed.
Iz priloge Odprta kuhinja!