Kako postati odlična kuharica

Mari kuha vsak dan. Z velikim veseljem. »Če rad kuhaš, ti tudi jedi uspevajo. Ne smeš pa biti živčen,« je razkrila svojo skrivnost dobre kuharice. Tudi ko je imela majhna otroka in je hodila v službo, je kuhala vsak dan.

Objavljeno
12. november 2009 17.35
Jedilnik Mari Debeljak
Jedilnik Mari Debeljak
Pikantna bučna juha

Sestavine:

  • 1 kg jedilne buče
  • 2 srednje velika pora
  • strok česna
  • žlička ingverja
  • kumina
  • 1 liter čiste juhe ali vode
  • sol
  • sveže zmlet poper
  • 2 vejici peteršilja
  • 4 žlice lahkega jogurta
  • 2 žlici oljčnega olja


Priprava:

1 Por narežemo na kolobarje, bučo na kocke. Na olje najprej stresemo por, potem bučo, strt česen, ingver (v prahu ali sveže nastrgan) in kumino.
2 Podušimo, zalijemo z juho ali vodo in na šibkem ognju kuhamo približno 20 minut. Posolimo in popopramo.
3 Odstavimo z ognja in zmešamo s paličnim mešalnikom. Nazadnje dodamo jogurt in sesekljan peteršilj. Juha ne sme več zavreti.


Ohrovtova pogača

Sestavine:
    testo:

  • 20 dag moke
  • 12,5 dag lahke margarine
  • jajce
  • 1 žlica vode
  • sol

    nadev:

  • 1 kg ohrovta
  • 10 dag prekajene slanine
  • 1 žlica olja
  • 1 čebula
  • 1 žlička kumine
  • sveže zmlet poper
  • 1 jajce
  • 2 dl kisle smetane


Priprava:

1 Naredimo gladko testo in z njim obložimo okrogel pekač s premerom približno 25 cm - ob robovih testo malo dvignemo. Za pol ure postavimo v hladilnik.
2 Ohrovt narežemo na približno centimeter široke trakove in 3 minute kuhamo v slanem kropu, potem odcedimo.
3 Na olju prepražimo oziroma opečemo na majhne kocke narezano slanino, dodamo drobno sesekljano čebulo in mešamo, dokler ne postekleni. Vmešamo v ohrovt, začinimo s kumino. Nadev razporedimo po testu.
4 Zmešamo jajce, smetano, sol in poper in polijemo po pogači. Postavimo v vročo pečico in pri 200 °C pečemo 35 minut. Postrežemo še toplo, zraven lahko ponudimo poljubno solato.

Iz priloge Odprta kuhinja!