Sestavine:
- 1 kg jedilne buče
- 2 srednje velika pora
- strok česna
- žlička ingverja
- kumina
- 1 liter čiste juhe ali vode
- sol
- sveže zmlet poper
- 2 vejici peteršilja
- 4 žlice lahkega jogurta
- 2 žlici oljčnega olja
Priprava:
1 Por narežemo na kolobarje, bučo na kocke. Na olje najprej stresemo por, potem bučo, strt česen, ingver (v prahu ali sveže nastrgan) in kumino.
2 Podušimo, zalijemo z juho ali vodo in na šibkem ognju kuhamo približno 20 minut. Posolimo in popopramo.
3 Odstavimo z ognja in zmešamo s paličnim mešalnikom. Nazadnje dodamo jogurt in sesekljan peteršilj. Juha ne sme več zavreti.
Ohrovtova pogača
Sestavine:
testo:
- 20 dag moke
- 12,5 dag lahke margarine
- jajce
- 1 žlica vode
- sol
nadev:
- 1 kg ohrovta
- 10 dag prekajene slanine
- 1 žlica olja
- 1 čebula
- 1 žlička kumine
- sveže zmlet poper
- 1 jajce
- 2 dl kisle smetane
Priprava:
1 Naredimo gladko testo in z njim obložimo okrogel pekač s premerom približno 25 cm - ob robovih testo malo dvignemo. Za pol ure postavimo v hladilnik.
2 Ohrovt narežemo na približno centimeter široke trakove in 3 minute kuhamo v slanem kropu, potem odcedimo.
3 Na olju prepražimo oziroma opečemo na majhne kocke narezano slanino, dodamo drobno sesekljano čebulo in mešamo, dokler ne postekleni. Vmešamo v ohrovt, začinimo s kumino. Nadev razporedimo po testu.
4 Zmešamo jajce, smetano, sol in poper in polijemo po pogači. Postavimo v vročo pečico in pri 200 °C pečemo 35 minut. Postrežemo še toplo, zraven lahko ponudimo poljubno solato.
Iz priloge Odprta kuhinja!