Karamelizirano sadje

Marinirana piščančja bedrca in koruzni kolač s karameliziranim sadjem je sredin dnevni obrok z ekstravagantnim pridihom. Poizkusite ga tudi vi! Pa dober tek!

Objavljeno
28. avgust 2009 14.33
Jedilnik Mateja Lampiča
Jedilnik Mateja Lampiča
Marinirana piščančja bedrca v pečici


Sestavine za 4 osebe:

  • 4-6 piščančjih bedrc
  • Marinada:
  • 1,5 dl oljčnega olja
  • 1 limona
  • 2-3 šalotke
  • sol
  • črni poper v zrnu
  • 2 debela stroka česna
  • nekaj vejic peteršilja


Priprava:

1 Šalotko očistimo in čim bolj drobno sesekljamo. Česen olupimo in pretlačimo. V skledo drobno naribamo limonovo lupino, potem pa dodamo sveže ožet limonov sok, oljčno olje, sesekljano šalotko, peteršiljeve vejice in sveže mlet črni poper.
2 Piščančja bedrca razpolovimo, temeljito očistimo, oprhamo pod tekočo hladno vodo in do suhega posušimo. Položimo jih v marinado, dobro premešamo in 30 minut mariniramo pri sobni temperaturi.
3 Marinirana bedrca posolimo in položimo v pekač, tega pa postavimo deset centimetrov pod segret zgornji žar v pečici. Bedrca med občasnim mazanjem z marinado hrustljavo zapečemo.
4 Pečena piščančja bedrca ponudimo vroča ali ohlajena.
Nasvet: Živila doma najbolj preprosto mariniramo tako, da vse sestavine stresemo/nalijemo v plastično vrečko. Vrečko zavarimo, sestavine pa dobro premešamo. Bedrca so še okusnejša, če jih spečemo na žaru.


Koruzni kolač s karameliziranim sadjem


Sestavine za 8 kosov:

  • 300 g instant koruznega zdroba
  • 50 g orehovih jedrc
  • 50 g rozin
  • 50 g masla
  • 4 žlice sladkorja
  • Karamelizirano sadje:
  • 250 g nektarin
  • 750 g lubenice
  • 2 dl pomarančnega soka
  • 50 g masla
  • 4 žlice sladkorja
  • 1 dl polsuhega belega vina
  • 0,5 dl maraskina
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • košček cimeta
  • Čokoladni preliv:
  • 100 g temne čokolade
  • 30 g masla
  • ščepec čilijevih kosmičev


Priprava:

1 Koruzno polento skuhamo po navodilu z embalaže.
2 V ponvi razpustimo maslo, na katero stresemo sladkor. Segrevamo ga, da svetlo karamelizira, potem pa ga zalijemo z malo vode. Karamel odišavimo z nekaj brizgi ruma, potem pa dodamo sesekljana orehova jedrca in oprane ter odcejene rozine. Zavremo, stresemo na polento in dobro premešamo.
3 Polento z rozinami in orehi predenemo v poljuben model. Po vrhu jo zgladimo in ohladimo.
4 Breskve olupimo, izkoščičimo in narežemo. Lubenico očistimo in narežemo.
5 Karamelizirano sadje. V globlji ponvi razpustimo maslo, na katero stresemo sladkor. Segrevamo ga, da svetlo karamelizira, na karamel pa stresemo narezano sadje. Med potresanjem ponve sadje premešamo, zalijemo z maraskinom in vinom ter prevremo. Prilijemo pomarančni sok, dodamo vaniljev sladkor in cimet ter prevremo, da se omaka zgosti.
6 V ponvici pristavimo nadrobljeno čokolado in maslo, ki ju med mešanjem čisto počasi stopimo in začinimo s čilijem.
7 Koruzni kolač narežemo in razdelimo na krožnike. Pokapljamo ga s čokoladno omako in obložimo s karameliziranim sadjem.

Iz priloge Odprta kuhinja!