Sestavine za 4 osebe:
- 4-6 piščančjih bedrc
- Marinada:
- 1,5 dl oljčnega olja
- 1 limona
- 2-3 šalotke
- sol
- črni poper v zrnu
- 2 debela stroka česna
- nekaj vejic peteršilja
Priprava:
1 Šalotko očistimo in čim bolj drobno sesekljamo. Česen olupimo in pretlačimo. V skledo drobno naribamo limonovo lupino, potem pa dodamo sveže ožet limonov sok, oljčno olje, sesekljano šalotko, peteršiljeve vejice in sveže mlet črni poper.
2 Piščančja bedrca razpolovimo, temeljito očistimo, oprhamo pod tekočo hladno vodo in do suhega posušimo. Položimo jih v marinado, dobro premešamo in 30 minut mariniramo pri sobni temperaturi.
3 Marinirana bedrca posolimo in položimo v pekač, tega pa postavimo deset centimetrov pod segret zgornji žar v pečici. Bedrca med občasnim mazanjem z marinado hrustljavo zapečemo.
4 Pečena piščančja bedrca ponudimo vroča ali ohlajena.
Nasvet: Živila doma najbolj preprosto mariniramo tako, da vse sestavine stresemo/nalijemo v plastično vrečko. Vrečko zavarimo, sestavine pa dobro premešamo. Bedrca so še okusnejša, če jih spečemo na žaru.
Koruzni kolač s karameliziranim sadjem
Sestavine za 8 kosov:
- 300 g instant koruznega zdroba
- 50 g orehovih jedrc
- 50 g rozin
- 50 g masla
- 4 žlice sladkorja
- Karamelizirano sadje:
- 250 g nektarin
- 750 g lubenice
- 2 dl pomarančnega soka
- 50 g masla
- 4 žlice sladkorja
- 1 dl polsuhega belega vina
- 0,5 dl maraskina
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- košček cimeta
- Čokoladni preliv:
- 100 g temne čokolade
- 30 g masla
- ščepec čilijevih kosmičev
Priprava:
1 Koruzno polento skuhamo po navodilu z embalaže.
2 V ponvi razpustimo maslo, na katero stresemo sladkor. Segrevamo ga, da svetlo karamelizira, potem pa ga zalijemo z malo vode. Karamel odišavimo z nekaj brizgi ruma, potem pa dodamo sesekljana orehova jedrca in oprane ter odcejene rozine. Zavremo, stresemo na polento in dobro premešamo.
3 Polento z rozinami in orehi predenemo v poljuben model. Po vrhu jo zgladimo in ohladimo.
4 Breskve olupimo, izkoščičimo in narežemo. Lubenico očistimo in narežemo.
5 Karamelizirano sadje. V globlji ponvi razpustimo maslo, na katero stresemo sladkor. Segrevamo ga, da svetlo karamelizira, na karamel pa stresemo narezano sadje. Med potresanjem ponve sadje premešamo, zalijemo z maraskinom in vinom ter prevremo. Prilijemo pomarančni sok, dodamo vaniljev sladkor in cimet ter prevremo, da se omaka zgosti.
6 V ponvici pristavimo nadrobljeno čokolado in maslo, ki ju med mešanjem čisto počasi stopimo in začinimo s čilijem.
7 Koruzni kolač narežemo in razdelimo na krožnike. Pokapljamo ga s čokoladno omako in obložimo s karameliziranim sadjem.
Iz priloge Odprta kuhinja!