Kisla jagnječja čorba, sirnica in turšija

Edita Svraka nam bo danes zaupala recept za fino čorbo iz jagnjetinje, spekli bomo okusno hrustljavo sirnico, h kateri se prilega okisana zelenjava. Vendar pa moramo turšijo pripraviti dva tedna v naprej.

Objavljeno
15. februar 2011 17.33
Edita Svraka, odprta kuhinja
Edita Svraka, odprta kuhinja
Kisla jagnječja čorba

Sestavine

1 kg jagnjetine (vratovine)
korenček, zelena, kolerabica
več listov ohrovta
1 čebula, 3 stroki česna
10 dag riža
3 rumenjaki
1 dcl kisle smetane
limonov sok
lovorov list
zelenje peteršilja
poper v zrnu, sol

Priprava

Meso narežemo na manjše kose in ga damo kuhat v hladno vodo. Ko zavre, dodamo očiščen in narezan korenček, zeleno in kolerabico, celo glavo čebule in stroke česna ter na rezine narezan ohrovt. Začinimo z lovorom, grobo strtimi poprovimi zrni in soljo. Pokrijemo in dušimo dobro uro in pol. Približno pol ure pred koncem kuhanja zakuhamo v čorbo opran in odcejen riž.
V lončku razžvrkljamo rumenjake, vmešamo kislo smetano in limonov sok. Jajčno mešanico počasi dodajamo kuhani in še vroči juhi in takoj postrežemo.

Sirnica

Sestavine

500 g vlečenega testa
1 kg skute
2 dcl kisle smetane
4 jajca
1 dcl olja
sol
2 dcl sladke smetane

Priprava

V skledi zmešamo skuto, jajca, kislo smetano in sol. Če je masa pregosta, dodamo malo mleka ali sladke smetane, da jo lahko enakomerno namažemo na testo. V namaščen pekač položimo najprej list vlečenega testa, ga pokapamo z oljem in premažemo s skuto. Postopek ponavljamo, dokler nam ne zmanjka sestavin. Končamo s plastjo testa, ga premažemo z oljem in pekač postavimo v vročo pečico. Pečemo 30 minut na temperaturi 200 ° C. Nato pito zalijemo s sladko smetano in jo postavimo v pečico še za 5 minut. Sirnico zrežemo na kvadrate in postrežemo toplo ali hladno.

Turšija


Sestavine

2 kg paprike
1 kg čebule
¼ kg česna
2 kg kumaric
2 kg zelenega paradižnika
4 kg zelja
lovorov list
topla voda
kis za vlaganje

Priprava

Zelenjavo očistimo in zrežemo na manjše koščke. Posolimo in pustimo stati 12 ur. Nato jo zložimo v kozarce za vlaganje in v vsakega dodamo lovorov list ali dva. Prelijemo z mešanico tople vode in kisa za vlaganje (v razmerju 1 l vode in 2 dl kisa) in pustimo, da se zelenjava skisa. Če je dovolj toplo, to traja dva tedna.