Koleraba ali kavla

Kavla je tipična notranjska jed iz kolerabe, krompirja, korenja, čebule in česna ter z malo majarona. Skrivnost dobre kavle je v tem, da se kuha tri ure, sestavine morajo skoraj razpasti.

Objavljeno
12. november 2009 17.15
Jedilnik Mari Debeljak
Jedilnik Mari Debeljak
Kavla


Sestavine:

  • 1 kg krompirja
    1/2 kg rumene kolerabe (kavle)
    2 korenčka
    2 pesti fižola v zrnu
    1 manjša čebula
    2 stroka česna
    1 paradižnik
    majaron
    šopek peteršilja
    sol, poper
    ocvirki za zabelo


Priprava:
1Fižol za nekaj ur ali čez noč namočimo.
2Olupljen krompir narežemo na večje kose, kolerabo nalistamo, čebulo in česen sesekljamo.
3V lonec stresemo najprej fižol, potem vse drugo, zalijemo z vodo, da je pokrito, solimo in kuhamo 3 ure.
4Nazadnje popopramo in zabelimo z ocvirki. Jed je boljša, če malo stoji.


Jabolčni štrudelj


Sestavine:

    testo:

  • 30 dag moke
  • 1 jajce
  • 1/2 dl olja
  • približno 2 dl mlačne vode
  • sol

    nadev:

  • 1 kg naribanih jabolk
  • 1 dl olja
  • 2 žlici drobtin
  • 5 žlic sladkorja
  • 2 dl kisle smetane
  • 1 jajce
  • vaniljev sladkor
  • cimet


Priprava:
1Zamesimo gladko, mehko testo. Pokrito naj počiva vsaj pol ure. Hlebček položimo na pomokan prt, malo razvaljamo, dobro namažemo z oljem in nato testo z rokami čim bolj tenko razvlečemo.
2Drobtine prepražimo na olju in potresemo po testu.
3Zmešamo jajce, smetano, sladkor, vaniljev sladkor in cimet. Polijemo po testu, vendar samo po polovici, enako potresemo jabolka, lahko dodamo tudi malo rozin.
4Testo zvijemo, položimo na naoljen pekač, še malo pokapljamo z oljem in postavimo v pečico, ogreto na 200 °C. Pečemo približno eno uro. Po želji potresemo s sladkorjem v prahu.

Iz priloge Odprta kuhinja!