Koromač in sladki komarček

V revijah in kuharskih knjigah beremo o koromaču. Na tržnici bele, gomoljem podobne dele rastlin, če imamo srečo še z nežnimi zelenimi listki, kupimo kot koromač; tako je bilo vsaj doslej.

Objavljeno
12. november 2009 18.01
Mojca Koman
Mojca Koman
A strokovnjaki za zelenjavni vrt pravijo, da smo vsi v zmoti, saj tisto ni koromač, temveč sladki komarček. Da je zmeda popolna, se sem in tja najde kdo, ki trdi, da je rastlina pravzaprav fenikel, navadni oziroma gomoljasti komarček ali celo sladki janež, koromač pa beseda neslovenskega izvora.

Koromač in sladki komarček sta sorodni rastlini, podobni po vonju, cvetovih in semenih. Vendar je prvi menda predvsem začimba, ki jo cenimo zaradi listov in semen. Rastlino z lepimi, gomolju podobnimi zadebeljenimi nožicami stebel pa naredi samo sladki komarček, botanična podvrsta (var. dulce) prej omenjenega. Kakor koli ga že poimenujemo, smo si kuharji najbrž edini, da ima »gomoljček« prvovrsten in edinstven okus in se ujema z ribami, s krompirjem pa je odličen v kremni juhi.


Kremna juha s sladkim komarčkom, solata s tofujem in kalčki alfalfa, kaki

Sestavine za 4 osebe:

  • 1 večji gomolj sladkega komarčka,
  • 2 krompirja,
  • 1 korenček,
  • 1 čebula,
  • žlička masla,
  • 2 dl mleka

--

  • 1 glava endivije,
  • 1 glavica rdečega (siljenega) radiča,
  • 250 g tofuja,
  • kalčki alfalfa,
  • 2 stroka česna,
  • sol,
  • kis,
  • olje,
  • zrnati kruh

--

  • 4-6 kakijev


Priprava:

1.Krompir dobro operemo, po potrebi olupimo in narežemo. Drugo zelenjavo očistimo in narežemo. Liste sladkega komarčka prihranimo.
2.Na šibkem ognju v posodi razpustimo maslo in na njem hitro popražimo narezano čebulo. Dodamo zelenjavo, popražimo in zalijemo z vodo ali čisto juho. Kuhamo do mehkega, približno 10 minut.
3.Medtem očistimo solato in radič ter narežemo ali natrgamo liste na manjše kose. Tofu narežemo na večje kocke in ga v ponvi na malo olja popečemo z vseh strani. Na koncu ga potresemo s strtim česnom, odstavimo in ohladimo.
4.Posebej segrejemo lonček mleka in zlijemo v lonec k juhi. Kuhano zelenjavo pretlačimo s paličnim mešalnikom. Solimo, popopramo in okrasimo s prihranjenimi listi.
5.K solati dodamo popečen ohlajen tofu in kalčke ter okisamo. Ponudimo po juhi s kosom zrnatega kruha. Za posladek si privoščimo kaki.

Različica: v juho na koncu stresemo na hitro popražene kocke slanine.


Koristen nasvet

Komarček ima veliko vlaknin, zato pospešuje prebavo in razkužuje prebavila, saj vlaknine vežejo strupe. Ker je energetska vrednost koromača le 24 kalorij oziroma 98 kJ na 100 g, je imenitno živilo pri hujšanju.