Koroške jedi malo drugače

Pravo koroško hrano dobite samo še pri pravih koroških gospodinjah, ni za vsak dan, saj vsebuje preveč moke in preveč grumpov (ocvirkov). Za današnji čas je zagotovo premočna, pravi Mihael Vrčkovnik.

Objavljeno
16. oktober 2009 19.51
Jedilnik Mihaela Vrčkovnika
Jedilnik Mihaela Vrčkovnika
Esihflajš

Sestavine za 4 osebe:

  • 200-300 g kuhane govedine iz juhe
  • 3 trdo kuhana jajca
  • 2-3 šalotke
  • bučno olje
  • jabolčni kis
  • sol, poper


Priprava:

1.Kuhano govedino iz juhe ohlajeno narežemo na trakce. Trdo kuhana jajca in šalotko narežemo na rezine.
2.V skledi za solato meso zmešamo z jajci, šalotko, bučnim oljem in jabolčnim kisom. Solimo in popramo po okusu. Postrežemo kar v skledi za solato, priloga naj bo svež beli kruh.

Ajdovi žganci po koroško in kislo mleko

Sestavine za 4 osebe

  • 30 dag ajdove moke
  • voda, sol
  • grumpi (ocvirki)


Priprava:
1.Ajdovo moko v dobri teflonski posodi ali voku pražimo na srednjem ognju. Moka je pražena, ko se iz posode neha kaditi. Medtem moramo ves čas budno mešati, da se ne prežge.
2.S slanim kropom počasi zalivamo moko in še vedno mešamo. To ponavljamo toliko časa, dokler ne dobimo dovolj močnatih žgankov.
3.Ocvirke razpustimo in žlico ali dve razpuščene masti vmešamo v žganke. Serviramo na krožnike in čez posujemo ocvirke. Na sredino mize postavimo skledo kislega mleka za prilogo.

Iz priloge Odprta kuhinja!