Kosilo po sicilijansko

Sadje, nepogrešljiv element tokratnega jedilnika, tudi v sobotnem kosilu ne manjka. Tokrat je melona del kumarične juhice. Izredno zanimiv teden z Matejem Lampičem se tako končuje tudi malo po siciljansko!

Objavljeno
28. avgust 2009 15.08
Jedilnik Mateja Lampiča
Jedilnik Mateja Lampiča
Hladna kumarična juha z melono in škampi


Sestavine za 4 osebe:

  • 2 manjši kumari
  • 1 zrela melona
  • 8 repkov večjih škampov
  • 2 žlici pinjol
  • 2 žlici oljčnega olja
  • sol
  • črni poper v zrnu
  • kajenski poper
  • 1 žlička rdečega popra
  • 2 vejici peteršilja


Priprava:

1 Melono razpolovimo, razsemenimo, olupimo in zrežemo na večje kocke.
2 Kumari razpolovimo, razsemenimo, olupimo in narežemo kakor melono.
3 V električnem mešalniku razmešamo nakockano melono in kumare ter osmukan peteršilj, da dobimo povsem gladko tekočino. Začinimo jo s soljo, sveže mletim poprom in s kajenskim poprom. Premešamo ter prelijemo v ustrezno veliko posodo, ki jo pokrijemo s prozorno folijo in vsaj za štiri ure, še bolje čez noč, postavimo v hladilnik.
4 Škampove repke izluščimo, očistimo in dobro posušimo.
5 Pinjole v suhi ponvi zlato rumeno prepražimo.
6 V ponvi segrejemo oljčno olje, na katerem škampove repke nežno opečemo.
7 Ohlajeno juho razdelimo v ohlajene jušne skodelice (15 minut pred serviranjem jih postavimo v zamrzovalnik). V vsako porcijo položimo po dva škampova repka, vse skupaj pa potresemo s prepraženimi pinjolami in s po nekaj zrni rdečega popra.
Opomba: Če imamo na voljo povsem sveže škampove repke, v juho položimo kar presne.


Piščanec in široki rezanci po siciljansko


Sestavine za 4 osebe:

  • 1/2 piščanca
  • 400 g pelatov iz pločevinke
  • 300 g svežih pelatov
  • 200 g rdeče čebule
  • 200 g belega, rjavega in črnega fižola
  • 2 dl suhega rdečega vina
  • oljčno olje
  • 1 žlica kaper
  • sol
  • črni poper v zrnu
  • 5 strokov česan
  • 1 čili (po okusu)
  • bazilika, majaron, rožmarin


Priprava:
1 Piščanca očistimo in mariniramo z oljčnim oljem in staranim balzamičnim kisom.
2 Čebulo olupimo in zrežemo na čim tanjše lističe; enako pripravimo česen. V večji ponvi segrejemo olje, na katerem posteklenimo narezano čebulo. Prepraženi čebuli dodamo narezan česen ter na hitro premešamo. Dodamo pelate iz pločevinke ter narezane paradižnike in med občasnim mešanjem pražimo, da se paradižnik nekoliko razpusti.
3 V ponev dodamo kuhan, odcejen fižol, prilijemo rdeče vino in zavremo. Dodamo kapre, sol, sveže mlet poper ter sesekljane čili in zelišča. Prevremo in odstavimo.
4 Mariniranega piščanca začinimo s soljo in sveže mletim poprom, položimo v pekač in prelijemo s paradižnikovo mešanico. Pekač pokrijemo z aluminijasto folijo in za 30 minut postavimo v pečico, segreto na 180 °C; med pečenjem po potrebi prilivamo vino ali/in čisto mesno juho.
5 Aluminijasto folijo odstranimo, temperaturo v pečici pa za nekaj minut povišamo, da se piščanec hrustljavo zapeče. Zadnjo minuto omaki primešamo kapre, le toliko, da se segrejejo.
6 Široke rezance po navodilu z embalaže skuhamo na zob.
7 Piščanca razkosamo, odcejene testenine pa zmešamo z zelenjavo in fižolom ter ponudimo.

Iz priloga Odprta kuhinja!