Kostanj, še drugače

Škrob je škrob, in če damo krompir v juho, zakaj ne bi v juho zakuhali tudi kostanja. Prodajalka na tržnici me je prav čudno pogledala, ko sem med izbiranjem zelenjave omenila enolončnico s kostanjem. Poskusila sem in bilo je izjemno okusno.

Objavljeno
23. oktober 2009 18.55
Mojca Koman
Mojca Koman
Letos smo nabrali precej kostanja. Nekajkrat smo si ga privoščili pečenega, enkrat kuhanega, nad kostanjevimi sladicami nismo preveč navdušeni, nekaj smo ga dali v zamrzovalnik ... Potem pa nismo imeli več idej, kako bi ga porabili. V največji zadregi sem bila, ko sem ga napekla preveč in ga nismo mogli toliko pojesti. Kam z njim?

Enolončnica s kostanjem, skutni narastek sestre Vendeline


Sestavine za juho:

  • 2 pesti stročjega fižola,
  • 2 korenčka,
  • 2 krompirja,
  • košček masla ali žlica olja,
  • lovor,
  • sol,
  • timijan,
  • česen,
  • 3 liste svežega zelja,
  • olupljen pečen ali kuhan kostanj


Sestavine za narastek:

  • 500 g skute,
  • 3 žlice sladkorja,
  • 3 žlice moke,
  • 3 jajca,
  • 2 dl kisle smetane,
  • 100 g rozin,
  • 1 vrečka vaniljevega sladkorja,
  • 1 vrečka pecilnega praška,
  • ščep soli


Priprava:
1.Pečico segrejemo na 180-200 °C.
2.Stročji fižol in korenje narežemo ter na maslu prepražimo. Prilijemo vodo ali bolje govejo bistro juho.
3.Krompir dobro umijemo, po potrebi olupimo in narežemo na manjše kocke. Stresemo v juho. Začinimo z lovorjem, timijanom in kuhamo 10 minut.
4.Medtem v posodo stresemo skuto, jo pretlačimo, dodamo sladkor, moko s pecilnim praškom in soljo, jajca, kislo smetano, (namočene) rozine in vaniljo ter dobro premešamo. Testo naložimo v namaščen pekač, postavimo v pečico in pečemo 35 minut. Ponudimo topel narastek, posladkan s sladkorjem ali medom (sirupom).
5.Dokončamo še juho, in sicer na manjše trakove, kose, narežemo zeljne liste, česen stremo ali drobno narežemo in skupaj s kostanjem dodamo juhi. Solimo, premešamo in kuhamo še pet minut.
Različica: Po želji krompir skuhamo posebej in ga pretlačenega vmešamo v juho, da jo zgostimo.
V juho proti koncu dodamo kos prekajenega mesa oz. kocke pancete ali sveže meso narežemo in prepražimo kot prvo.

Iz priloge Odprta kuhinja!