Enolončnica s kostanjem, skutni narastek sestre Vendeline
Sestavine za juho:
- 2 pesti stročjega fižola,
- 2 korenčka,
- 2 krompirja,
- košček masla ali žlica olja,
- lovor,
- sol,
- timijan,
- česen,
- 3 liste svežega zelja,
- olupljen pečen ali kuhan kostanj
Sestavine za narastek:
- 500 g skute,
- 3 žlice sladkorja,
- 3 žlice moke,
- 3 jajca,
- 2 dl kisle smetane,
- 100 g rozin,
- 1 vrečka vaniljevega sladkorja,
- 1 vrečka pecilnega praška,
- ščep soli
Priprava:
1.Pečico segrejemo na 180-200 °C.
2.Stročji fižol in korenje narežemo ter na maslu prepražimo. Prilijemo vodo ali bolje govejo bistro juho.
3.Krompir dobro umijemo, po potrebi olupimo in narežemo na manjše kocke. Stresemo v juho. Začinimo z lovorjem, timijanom in kuhamo 10 minut.
4.Medtem v posodo stresemo skuto, jo pretlačimo, dodamo sladkor, moko s pecilnim praškom in soljo, jajca, kislo smetano, (namočene) rozine in vaniljo ter dobro premešamo. Testo naložimo v namaščen pekač, postavimo v pečico in pečemo 35 minut. Ponudimo topel narastek, posladkan s sladkorjem ali medom (sirupom).
5.Dokončamo še juho, in sicer na manjše trakove, kose, narežemo zeljne liste, česen stremo ali drobno narežemo in skupaj s kostanjem dodamo juhi. Solimo, premešamo in kuhamo še pet minut.
Različica: Po želji krompir skuhamo posebej in ga pretlačenega vmešamo v juho, da jo zgostimo.
V juho proti koncu dodamo kos prekajenega mesa oz. kocke pancete ali sveže meso narežemo in prepražimo kot prvo.
Iz priloge Odprta kuhinja!