Kostanj

Spremembe letnih časov spremljamo le toliko, da se temu primerno oblečemo in znamo izbrati prave dni za sproščen dopust. Ampak, če kje, potem menjavanje letnih časov še zdaj najbolje opazimo pri ponudbi na tržnici.

Objavljeno
16. oktober 2009 20.03
Mojca Koman
Mojca Koman
Življenje naših prednikov se je večinoma vrtelo okoli letnih časov. Spomladi so pripravili prst, da so vanjo, ko se je dobro ogrela, posejali semena žit, gomolje krompirja, sadike solate itd. Poleti so kosili in grabili seno ter na vrtu pobirali prve pridelke. Jeseni so pobirali pridelke, jih shranjevali za zimo, predelovali in se jih do sitega najedli. Pozimi pa je bil čas za počitek, razmislek o novi sezoni in čas, ko so ustvarjali doma.


Pa danes?

Danes je menjavanje letnih časov večinoma nekaj postranskega. Spremembe spremljamo le toliko, da se letnemu času primerno oblečemo in znamo izbrati prave dni za sproščen dopust. Ampak, če kje, potem menjavanje letnih časov še zdaj najbolje opazimo pri ponudbi na tržnici. Ko začnejo prodajati prvi kostanj, vemo, da je jesen zares tu in da je skrajni čas za sprehod po gozdu s košaro v rokah.
P. S.: Če boste nabrali veliko kostanja, ga nekaj zarežite, zapakirajte v vrečke za zamrzovanje in zamrznite. Pozneje (pozimi) zamrznjenega razporedite na pekač in specite v pečici.


Ajdova kaša s piščancem, pečen kostanj


Sestavine:

  • 200-300 g ajdove kaše
  • 400 g piščančjih prsi, sok pol limone
  • 1 korenček, 1 rdeča čebula
  • 1 rumena paprika, 1 zelena paprika, 3 stroki česna, peteršilj
  • 1 dl sladke smetane, sol, 2 žlici maščobe
  • kostanj


Priprava:
1.Pečico segrejemo na 180-200 °C. Kostanj narežemo in razporedimo po pekaču.
2.Meso narežemo na manjše kose, ga pokapamo z limonovim sokom in pustimo marinirati nekaj minut.
3.Medtem narežemo korenček, čebulo ter oboje na malo olja hitro prepražimo. Dodamo marinirano meso, popražimo, k mesu stresemo ajdovo kašo, zalijemo z vodo ali juho, premešamo in kuhamo 10 minut. Proti koncu prilijemo sladko smetano, solimo, malo pokuhamo in odstavimo. Pustimo pokrito, da kaša vpije odvečno tekočino.
4.Narežemo česen, peteršilj in papriko ter vse posebej v kozici popražimo le toliko, da česen zadiši. Takoj vmešamo h kaši in postrežemo.
5.Pekač s kostanjem postavimo v pečico in pečemo 30 minut. Vmes večkrat premešamo. Ponudimo kot »posladek« za prijeten konec delovnega dne.


Koristen nasvet
Kostanj zarežemo in pol ure na šibkem ognju pečemo v naluknjani ponvi ali v pečici. Med peko ga mešamo, da se enakomerno zapeče z vseh strani in se nam ne zažge.
Če kostanj kuhamo, ga stresemo v lonec, prilijemo vodo in jo malce solimo. Kuhamo 20-30 minut. Olupljen kuhan kostanj je odlična osnova za slaščice in celo za enolončnice.

Iz priloge Odprta kuhinja!