Sestavine :
- 3 srednji paradižniki
- deset listov sveže bazilike
- ščep himalajske soli
- 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
- 2 žlici kozje skute z drobnjakom
Priprava:
1 Paradižnik narežemo na srednje tanke koščke in ga zložimo na krožnik.
2 Dodamo lističe bazilike, pokapamo z oljem in potresemo s himalajsko soljo. Dodamo še kozjo skuto z drobnjakom.
3 Po želji lahko dodamo tudi čebulo.
Kanarski krompir in avokadov namaz
Sestavine :
- 15 manjših krompirjev
- 2 žlici omake tamari
- 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
Priprava:
1 Krompir umijemo, prerežemo na polovico po dolžini in ga zložimo v pekač, tako da je prerezani del na vrhu.
2 Pečemo v pečici pri 180-200 ºC približno 50 minut, dokler se ne naredi zlato rumena skorjica.
3 Omako tamari zmešamo z oljem in damo v skodelico za pomakanje krompirja.
Avokadov namaz
Sestavine:
- 1 večji avokado (ali dva manjša)
- omaka tamari
- 1 žlica ekstra deviškega oljčnega olja
- 1 žlička lanenega olja
- sesekljan čemaž (svež ali iz olja)
- peteršilj
- kari
- majaron
- drobnjak (ali druge začimbe po okusu)
- čili (po okusu)
- 1 šalotka
- strok česna
- gorčica
- majhna žlička kaper ali sesekljanih oljk
- po okusu lahko dodamo navaden (kozji) jogurt ali paradižnikovo omako
- sveže stisnjen limonov sok
Priprava:
1 Avokado z žlico postrgamo iz lupine in ga pretlačimo z vilicami, nato mu dodamo začimbe, na drobno sesekljano ali naribano čebulo in česen, oljčno in laneno olje, omako tamari, limonov sok, gorčico ...
2 Pripravimo ga tik pred serviranjem, da ne počrni.
3 Krompir pomakamo v omako in nato še v avokadov namaz.
Iz priloge Odprta kuhinja!