Krompir malo drugače

Helena in Drago rada jesta preprosto in okusno. Z leti sta precej spremenila način priprave hrane in tudi kombinacije. Tako skoraj ne cvreta več in tudi ne grejeta maščobe, ki jo vedno dodajata hrani na koncu priprave.

Objavljeno
01. oktober 2009 22.13
Jedilnik Helene in Draga
Jedilnik Helene in Draga
Paradižnik z baziliko in oljčnim oljem

Sestavine :
  • 3 srednji paradižniki
  • deset listov sveže bazilike
  • ščep himalajske soli
  • 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
  • 2 žlici kozje skute z drobnjakom


Priprava:
1 Paradižnik narežemo na srednje tanke koščke in ga zložimo na krožnik.
2 Dodamo lističe bazilike, pokapamo z oljem in potresemo s himalajsko soljo. Dodamo še kozjo skuto z drobnjakom.
3 Po želji lahko dodamo tudi čebulo.


Kanarski krompir in avokadov namaz


Sestavine :

  • 15 manjših krompirjev
  • 2 žlici omake tamari
  • 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja


Priprava:
1 Krompir umijemo, prerežemo na polovico po dolžini in ga zložimo v pekač, tako da je prerezani del na vrhu.
2 Pečemo v pečici pri 180-200 ºC približno 50 minut, dokler se ne naredi zlato rumena skorjica.
3 Omako tamari zmešamo z oljem in damo v skodelico za pomakanje krompirja.


Avokadov namaz


Sestavine:

  • 1 večji avokado (ali dva manjša)
  • omaka tamari
  • 1 žlica ekstra deviškega oljčnega olja
  • 1 žlička lanenega olja
  • sesekljan čemaž (svež ali iz olja)
  • peteršilj
  • kari
  • majaron
  • drobnjak (ali druge začimbe po okusu)
  • čili (po okusu)
  • 1 šalotka
  • strok česna
  • gorčica
  • majhna žlička kaper ali sesekljanih oljk
  • po okusu lahko dodamo navaden (kozji) jogurt ali paradižnikovo omako
  • sveže stisnjen limonov sok


Priprava:

1 Avokado z žlico postrgamo iz lupine in ga pretlačimo z vilicami, nato mu dodamo začimbe, na drobno sesekljano ali naribano čebulo in česen, oljčno in laneno olje, omako tamari, limonov sok, gorčico ...
2 Pripravimo ga tik pred serviranjem, da ne počrni.
3 Krompir pomakamo v omako in nato še v avokadov namaz.

Iz priloge Odprta kuhinja!