Kruh brez gnetenja

Smisel kakovostne prehrane ni zanikanje bogastva kulinarike in tradicije. Samo sestavine je treba zamenjati. Zaseka - namesto ocvirkov mandlji. Kako izvirno! Lahko ohraniš pestrost okusov, moraš pa malo raziskovati, poskušati.

Objavljeno
03. november 2009 10.13
Jedilnik Marjana Koreza
Jedilnik Marjana Koreza
Kamutov kruh brez gnetenja

Sestavine:

  • 60 dag polnozrnate kamutove moke
  • 4,5 dl vode
  • 1/4 žličke suhega kvasa
  • 1 zvrhana žlička morske soli


Priprava:

1.Vse sestavine samo malo premešamo v plastični posodi (najboljše s kuhalnico, da si ne umažemo rok), le toliko, da se vse skupaj sprime v kepo testa, nič pa ni treba gnesti.
2. Pustimo stati (pokrito) najmanj 12 ur (priporočljivo 18) pri sobni temperaturi. Po najmanj 12 urah testo malo pomokamo, ker je zelo mokro in malo premešamo ter pokrijemo s prtičkom. Pustimo, da vzhaja dve uri oz. počakamo, da se testo za dvakrat poveča.
3.  Pekač je lahko glinen, steklen, litoželezen, emajliran s pokrovom. Damo ga v pečico in jo segrejemo na 245 °C. Ko je segreta, vzamemo iz nje pekač in vanj stresemo testo, pokrijemo in damo peči. Pekača ne mažemo in ne prekrivamo s papirjem za pečenje. Pečemo pokrito 30-35 minut pri 245 °C in nato še 15-30 minut odkrito na isti temperaturi.
4.Ko je pečen, kruh vzamemo iz pečice, stresemo na prtiček in ga vanj zavijemo. Preden ga režemo, počakamo vsaj eno uro.

Juha miso z algami

Sestavine za 2 osebi:

  • neslana jušna kocka iz biozelenjave
  • 2 žlici ječmenovega (pozimi) ali riževega (poleti) nepasteriziranega misa
  • alge wakame, 2 palčki
  • ¼ čajne žličke paste umeboši


Priprava:

1.V 600 ml filtrirane vode damo jušno kocko, pasto umeboši in alge wakame. Ko zavre, odstavimo in v krožniku zmešamo z misom.


Slivovi cmoki


Sestavine za 15 slivovih cmokov:

  • ½ kg buče hokaido (tehtana brez koščic)
  • 5 dag rastlinske margarine
  • ½ žličke morske soli
  • ½ kg biopšenične moke, tip 800
  • slive
  • margarina
  • drobtine
  • javorjev sirup


Priprava:

1.Bučo hokaido skuhamo in ohladimo. Primešamo margarino in sol ter vse skupaj zmešamo s paličnim mešalnikom. Počasi dodajamo moko in zamesimo testo. Razvaljamo za prst na debelo.
2.Slive razkoščičimo.
3.Testo razrežemo in na vsak kos položimo slivo. Na sredino slive vlijemo malo javorjevega sirupa. Oblikujemo cmoke.
4.Cmoke kuhamo v slanem kropu, toliko časa, da priplavajo na vrh, približno 10-15 minut.
5.Zabelimo jih z drobtinami (margarino raztopimo na ognju, dodamo drobtine, da popijejo vso maščobo, malo jih popražimo ter potresemo po cmokih).


Iz priloge Odprta kuhinja!