Sestavine:
- ½ kg jelenovega mesa
- ½ kg govejega mesa
- 1 kg čebule
- lovor
- sol, poper
- mešanica rožmarina in mletih brinovih jagod
- bazilika, timijan
- 2 dl rdečega vina
- 2 žlici sladke rdeče paprike
- 2 žlički ostre rdeče paprike
- 1,5 žličke mlete kumine
- 1 l čiste goveje juhe
Priprava:
1 Meso operemo in razrežemo na večje kocke. Čebulo olupimo in nasekljamo.
2 Vsako meso na čebuli posebej dušimo skoraj do mehkega - govedino ločeno od divjačine. Zalivamo z govejo juho.
3 Mehko meso zmešamo. Dodamo začimbe in vino. Počasi kuhamo nekaj minut odkrito, da alkohol iz vina izpari. Nato spet pokrijemo in dušimo skupaj še 15 do 20 minut. Če je omaka preveč redka, pustimo, da še nekaj vode izpari. Zgostimo pa jo lahko tudi z nekaj žličkami pripravka za gobovo instantno juho, kar da golažu še posebno poln okus. Postrežemo z njoki, za katere zmešamo kuhan krompir in belo moko z nekaj masla in soli, naredimo tanek svaljek, ga razrežemo na centimetrske koščke in skuhamo v slanem kropu.
Zavitek iz jogurtovega testa
Sestavine za testo:
- 1 kg bele moke
- 500 g masla
- 2 lončka navadnega jogurta
- ščep soli
- 1 pecilni prašek
- 1,5 kg jabolk
- 4 žlice drobtin
- 2 žlici masla
- 2 žlici olja
- 2 žlički cimeta
- 20 dag mletih orehov
- 4 vaniljevi sladkorji
- 4 žlice kristalnega sladkorja
Priprava:
1 Iz naštetih sestavin zmešamo testo in ga razvaljamo (je debelejše od vlečenega).
2 Jabolka olupimo in nastrgamo. Drobtinice prepražimo na mešanici masla in olja.
3 Na razvaljano testo bogato potresemo jabolka in cimet ter mlačne drobtinice, na vrh pa mlete orehe. Če so jabolka kisla, posladkamo. Zvijemo.
4 Pred peko po vrhu zavitka razporedimo več kosmov masla. Pečemo 30 minut pri 180 °C. Še vroče potresemo s sladkorjem v prahu.
Iz priloge Odprta kuhinja!