Sestavine za 4 osebe:
- 500 g ohrovta
- 3 korenčki
- 1 čebula
- 150 g pečene slanine
- 2 žlici olja
- sol
- beli poper v zrnu
- 2 stroka česna
- 3 vejice peteršilja
Priprava:
1 Slanino narežemo na kockice.
2 Čebulo zrežemo na drobne kockice, česen sesekljamo.
3 Na segreto olje stresemo slanino, čebulo in česen. Med občasnim mešanjem počasi pražimo, da čebula postekleni in se zmehča.
4 Korenčke očistimo in zrežemo na kockice.
5 Ohrovt očistimo in narežemo. Skupaj s korenčkom ga stresemo na prepraženo čebulo. Začinimo s soljo, zalijemo z vročo zelenjavno osnovo (ali vodo), zavremo in pokrito počasi kuhljamo od 30 do 40 minut, da se zelenjava zmehča.
6 Peteršilj osmukamo, drobno sesekljamo in tik pred koncem stresemo v juho. Dodamo sveže mlet beli poper in odstavimo.
Zajčji hrbet s paradižnikom in šalotko v rdečem vinu
Sestavine za 4 osebe:
- 2 očiščena zajčja hrbta; pribl. 800 g
- 500 g paradižnika
- 500 g šalotke
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 žlica moke
- 2,5 dl rdečega vina
- 1 žlica rdečega vinskega kisa
- sol
- črni poper v zrnu
- cimetova skorja
- 3 klinčki
- 4 stroki česna
- 2 lovorova lista
- šopek timijana
- 2 jedilni žlici grobo sesekljanega svežega timijana
Priprava:
1 Zajčja hrbta očistimo in zrežemo na približno pet centimetrov debele rezine. Potresemo jih s soljo, sveže mletim belim poprom in moko.
2 Šalotke olupimo; večje razpolovimo. Česen olupimo in zrežemo na čim tanjše lističe.
3 V ponvi segrejemo olje, na katerem po vseh straneh opečemo začinjeno meso, ga predenemo na toplo.
4 V isti ponvi zlato rjavkasto prepražimo šalotko. Začinimo s česnom. Dodamo meso, prilijemo pol vina ter dodamo cimet, klinčke in lovorov list. Pokrito počasi dušimo 60 minut; vmes postopoma prilivamo preostalo vino
5 Paradižnike blanširamo, olupimo, razpolovimo, razsemenimo, zrežemo na koščke in dodamo dušenemu mesu. Posolimo in pokrito počasi dušimo še 30 minut.
6 Timijan osmukamo in grobo sesekljamo. Stresemo ga na dušeno jed, dodamo sveže mlet poper in kis, premešamo in odstavimo.
Iz priloge Odprta kuhinja!