Kuhar z radijske frekvence

Ohrovtova juha in zajčji hrbet s paradižnikom in šalotko v rdečem vinu, kateremu lahko dodate še kozarček te dobre kapljice, bodo ustvarili dober, zdrav obrok. Pa dober tek!

Objavljeno
25. september 2009 18.16
Jedilnik Denisa Avdića
Jedilnik Denisa Avdića
Ohrovtova juha

Sestavine za 4 osebe:
  • 500 g ohrovta
  • 3 korenčki
  • 1 čebula
  • 150 g pečene slanine
  • 2 žlici olja
  • sol
  • beli poper v zrnu
  • 2 stroka česna
  • 3 vejice peteršilja

Priprava:

1 Slanino narežemo na kockice.
2 Čebulo zrežemo na drobne kockice, česen sesekljamo.
3 Na segreto olje stresemo slanino, čebulo in česen. Med občasnim mešanjem počasi pražimo, da čebula postekleni in se zmehča.
4 Korenčke očistimo in zrežemo na kockice.
5 Ohrovt očistimo in narežemo. Skupaj s korenčkom ga stresemo na prepraženo čebulo. Začinimo s soljo, zalijemo z vročo zelenjavno osnovo (ali vodo), zavremo in pokrito počasi kuhljamo od 30 do 40 minut, da se zelenjava zmehča.
6 Peteršilj osmukamo, drobno sesekljamo in tik pred koncem stresemo v juho. Dodamo sveže mlet beli poper in odstavimo.


Zajčji hrbet s paradižnikom in šalotko v rdečem vinu


Sestavine za 4 osebe:

  • 2 očiščena zajčja hrbta; pribl. 800 g
  • 500 g paradižnika
  • 500 g šalotke
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 žlica moke
  • 2,5 dl rdečega vina
  • 1 žlica rdečega vinskega kisa
  • sol
  • črni poper v zrnu
  • cimetova skorja
  • 3 klinčki
  • 4 stroki česna
  • 2 lovorova lista
  • šopek timijana
  • 2 jedilni žlici grobo sesekljanega svežega timijana


Priprava:
1 Zajčja hrbta očistimo in zrežemo na približno pet centimetrov debele rezine. Potresemo jih s soljo, sveže mletim belim poprom in moko.
2 Šalotke olupimo; večje razpolovimo. Česen olupimo in zrežemo na čim tanjše lističe.
3 V ponvi segrejemo olje, na katerem po vseh straneh opečemo začinjeno meso, ga predenemo na toplo.
4 V isti ponvi zlato rjavkasto prepražimo šalotko. Začinimo s česnom. Dodamo meso, prilijemo pol vina ter dodamo cimet, klinčke in lovorov list. Pokrito počasi dušimo 60 minut; vmes postopoma prilivamo preostalo vino
5 Paradižnike blanširamo, olupimo, razpolovimo, razsemenimo, zrežemo na koščke in dodamo dušenemu mesu. Posolimo in pokrito počasi dušimo še 30 minut.
6 Timijan osmukamo in grobo sesekljamo. Stresemo ga na dušeno jed, dodamo sveže mlet poper in kis, premešamo in odstavimo.

Iz priloge Odprta kuhinja!