Tokrat ostanemo pri najbolj preprostih načinih priprave zelenjave, čeprav bodo za marsikoga tudi ti novo spoznanje in ideja. Najbolj zdravo in okusno zelenjavo pripravimo v sopari, le za odtenek manj zdravo skuhamo ali zdušimo v majhni količini tekočine. Ne glede na način priprave pa je izjemno pomembno, da za pripravo izberemo čim bolj sveže in zdrave plodove.
Pa jo dajmo po angleško
To je pravzaprav najbolj preprost način med preprostimi. Očiščeno zelenjavo narežemo/razcvetkamo in pristavimo v malo vode, v kateri jo skuhamo ali zdušimo do mehkega, pravzaprav na zob. Kuhano/dušeno zelenjavo odcedimo, prelijemo s staljenim maslom in potresemo z drobno sesekljanim peteršiljem; na 400 gramov zelenjave uporabimo 40 gramov masla. Zelenjavo po angleško pa lahko pripravimo tudi tako, da kuhano zelenjavo potresemo s peteršiljevim maslom. Po nekaterih virih zelenjavo prelijemo z lešnikovim maslom, ki ga pripravimo tako, da maslo počasi segrevamo toliko časa, da se zlato obarva in zadiši po orehih. Vmes s površine odstranjujemo pene.
Pa še po poljsko
Zelenjavo skuhamo kakor za različico po angleško. Kuhano odcedimo in potresemo s sesekljanimi trdo kuhanimi jajci, potem pa še z drobtinami, svetlo prepraženimi na lešnikovem maslu. Po nekaterih virih lahko zelenjavo potresemo tudi s sesekljanim peteršiljem ali s sesekljanimi plemenitimi zelišči (drobnjak, peteršilj, krebuljica, pehtran).
Pa jo dajmo še po grško
V primerjavi z zelenjavo po angleško in poljsko je zelenjava po grško hladna zelenjavna prikuha. Po eni različici v loncu pristavimo dva decilitra vode, prav toliko belega vina, sok ene limone, deciliter ekstra deviškega oljčnega olja, en lovorov list in nekaj poprovih zrn. Zavremo in vložimo izbrano mešano zelenjavo, ki jo skuhamo na zob, potem pa odstavimo in ohladimo v zavrelici (tekočini, v kateri smo jo skuhali); v njej jo lahko mariniramo celo do tri dni. Odcejeno zelenjavo prelijemo z žlico ali dvema zavrelice in ponudimo.
Pa lep zelenjavni dan!
www.gurman.eu
Vir: Odprta kuhinja