Jesen prihaja ... za 6 »skodelic«
150-200 g lisičk
20 najmanjših češnjevcev in še manjših ribezoidov (rdečih in rumenih)
2 žlici nakockane kuhane šunke (60-80 g)
4 jajca in 1 rumenjak, 3 vejice peteršilja, sol, poper
zavitek svežega vlečenega testa v listih
2 žlici masla in pekač za mafine
Omaka
1 večji zelo zrel paradižnik (volovsko srce), 400-450 g
3 čvrsti rumeni paradižniki yellow banana ali yellow lollipop, skupaj 250-300 g
žlica olja, sol in poper
Priprava
1. Najprej naredimo omako. Križno zarezane paradižnike za nekaj sekund potopimo v vrelo in takoj zatem še v ledeno mrzlo vodo, da odstopi kožica in jih lahko olupimo, nato jih razsemenimo in ločimo rdeče od rumenih. Rdeče grobo razrežemo in piriramo. Prelijemo v posodo in rahlo zavremo, solimo, popramo. Dodamo na majhne kocke narezane rumene paradižnike in oboje kuhljamo še 3 do 4 minute. Odstavimo, dodamo žličko oljčnega olja, premešamo in pustimo, da se ohladi.
2. Češnjevce operemo in osušimo, peteršilj sesekljamo.
3. Zavremo rahlo soljeno vodo, pokuhamo očiščene gobe 3 minute in jih dobro odcedimo. Pečico segrejemo na 200 °C.
4. Na mokri krpi razvijemo list testa, ga s čopičem premažemo z raztopljenim maslom, pokrijemo z drugim listom in razrežemo na kvadrate, velike približno 14 x 14 cm. Z maslom namastimo tudi vdolbine na pekaču za mafine in jih previdno obložimo s testenimi kosi, da se vogali lepo nagubajo.
5. Razžvrkljamo jajca in vanje zamešamo kocke šunke, lisičke, peteršilj, sol in poper. Z zmesjo nadevamo pripravljene testene skodelice. Paradižničke (večje prerežemo) prelijemo z žličko olja, premešamo in razporedimo po nadevu. Pečemo 25 do 30 minut. Po 15 minutah zmanjšamo temperaturo na 180 °C.
Namig: Ker ima pekač za mafine več vdolbin, v prazne nalijemo vodo, da se pri peki od vročine ne krivi.