Lisičke in češnjevci v testenih skodelicah

Na ladjah španskega konkvistadorja Cortesa so poleg papig priplule tudi rastline s sočnimi sadeži rumene in bele barve.

Objavljeno
22. avgust 2012 13.09
Slavka Ilich, Odprta kuhinja
Slavka Ilich, Odprta kuhinja

Jesen prihaja ... za 6 »skodelic«

 

150-200 g lisičk

20 najmanjših češnjevcev in še manjših ribezoidov (rdečih in rumenih)

2 žlici nakockane kuhane šunke (60-80 g)

4 jajca in 1 rumenjak, 3 vejice peteršilja, sol, poper

zavitek svežega vlečenega testa v listih

2 žlici masla in pekač za mafine

 

Omaka

1 večji zelo zrel paradižnik (volovsko srce), 400-450 g

3 čvrsti rumeni paradižniki yellow banana ali yellow lollipop, skupaj 250-300 g

žlica olja, sol in poper

 

Priprava

1. Najprej naredimo omako. Križno zarezane paradižnike za nekaj sekund potopimo v vrelo in takoj zatem še v ledeno mrzlo vodo, da odstopi kožica in jih lahko olupimo, nato jih razsemenimo in ločimo rdeče od rumenih. Rdeče grobo razrežemo in piriramo. Prelijemo v posodo in rahlo zavremo, solimo, popramo. Dodamo na majhne kocke narezane rumene paradižnike in oboje kuhljamo še 3 do 4 minute. Odstavimo, dodamo žličko oljčnega olja, premešamo in pustimo, da se ohladi.

2. Češnjevce operemo in osušimo, peteršilj sesekljamo.

3. Zavremo rahlo soljeno vodo, pokuhamo očiščene gobe 3 minute in jih dobro odcedimo. Pečico segrejemo na 200 °C.

4. Na mokri krpi razvijemo list testa, ga s čopičem premažemo z raztopljenim maslom, pokrijemo z drugim listom in razrežemo na kvadrate, velike približno 14 x 14 cm. Z maslom namastimo tudi vdolbine na pekaču za mafine in jih previdno obložimo s testenimi kosi, da se vogali lepo nagubajo.

5. Razžvrkljamo jajca in vanje zamešamo kocke šunke, lisičke, peteršilj, sol in poper. Z zmesjo nadevamo pripravljene testene skodelice. Paradižničke (večje prerežemo) prelijemo z žličko olja, premešamo in razporedimo po nadevu. Pečemo 25 do 30 minut. Po 15 minutah zmanjšamo temperaturo na 180 °C.

Namig: Ker ima pekač za mafine več vdolbin, v prazne nalijemo vodo, da se pri peki od vročine ne krivi.