Lisičke in jurčki

Ko se lisičke ali jurčki pojavijo na tržnici, verjetno večina izmed nas ne more ravnodušno mimo njih. Predstavljajo najbolj pristen stik z naravo in vonj po gozdu ponesejo s seboj v našo kuhinjo.

Objavljeno
17. september 2009 20.25
Mojca Koman
Mojca Koman
Priznam, ne nabiram jih rada, saj nisem dobra poznavalka gob, kaj šele nabiralka, po navadi ne najdem nobene. Čeprav hodimo skupaj po gozdu, drugi opazijo jurčke, pod smreko lisičke, nekje so bile štorovke, zadaj za štorom pa ena izmed mušnic. Tukaj nekje se moje poznavanje imen gob konča. Zato jih veliko raje kupim.


Gobe so začimba in tako jih tudi uporabljajmo. Ne pretiravajmo z njimi, ne z nabiranjem ne pri nakupu in kuhi. Nekaj lisičk v enolončnici naj bo le za pikantnejši okus.

 

Enolončnica z lisičkami, hruškov praženec

Sestavine:
                 Za juho:

  • 1 rdeča čebula,
  • 100 g (hamburške) slanine,
  • 150 g lisičk ali jurček
  • 3 krompirji,
  • četrt gomolja kolerabe,
  • četrt gomolja zelene,
  • nekaj socvetij cvetače,
  • 2 korenčka
  • 2 lista lovorja,
  • peteršilj,
  • sol, poper,
  • majaron,
  • šetraj,
  • timijan
  • pest ajdove kaše,
  • voda ali juha

                Za praženec:

  • 4 jajca,
  • 4 dcl mleka,
  • 250 g moke,
  • ščep soli,
  • 1 žlica sladkorja,
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja,
  • 2 čvrsti hruški,
  • pest rozin,
  • limonov sok


Priprava:

1.Iz jajc, moke, mleka, vanilje in soli zmešamo gladko testo za palačinke, posodo pokrijemo in pustimo v hladilniku počivati nekaj minut.
2.Krompir po potrebi olupimo, preostalo zelenjavo in gobice očistimo, umijemo in narežemo na primerno majhne kose.
3.Čebulo grobo narežemo, slanino narežemo na kocke in oboje na hitro prepražimo, da se maščoba raztopi. Dodamo preostalo zelenjavo in gobe ter pražimo dve minuti. Prilijemo vodo ali juho, dodamo ajdovo kašo, začinimo, zavremo in na šibkem ognju kuhamo 15 minut.
4.Medtem iz testa spečemo debelejše palačinke ali omlete; ko omleto obrnemo in spečemo še na drugi strani, jo z lopaticama razkosamo na majhne kose in spečemo do konca. Preložimo v servirno posodo s pokrovom, da ostane toplo.
5.Hruški umijemo, očistimo, narežemo na kocke, dodamo rozine in sladkor ter vse takoj prelijemo z limonovim sokom. Za odrasle lahko prilijemo še žlico ruma, za otroke pa sok ali sadni sirup, da se rozine dobro namočijo. Pokrijemo in prihranimo.
6.Juho na koncu solimo po okusu, obilno potresemo s peteršiljem in takoj ponudimo.
7.Za posladek ponudimo praženec s hruškovo omako in potresemo s sladkorjem ali prelijemo z medom.
Različica: Slanino brez težav izpustimo, zelenjavo pa prepražimo na rastlinskem olju.


Koristen nasvet:

Gob ne shranjujemo v plastičnih vrečkah, temveč kupljene (nabrane) po prihodu domov takoj preložimo v papirnato vrečko ali zavijemo v prtič in shranimo v hladilniku. Tako počakajo celo tri dni, čeprav je najbolje, da jih porabimo še isti dan. Gobjih jedi ni priporočljivo pogrevati, zato s količino ne pretiravajmo. Zapisane količine so za štiri osebe.