Gobe so začimba in tako jih tudi uporabljajmo. Ne pretiravajmo z njimi, ne z nabiranjem ne pri nakupu in kuhi. Nekaj lisičk v enolončnici naj bo le za pikantnejši okus.
Enolončnica z lisičkami, hruškov praženec
Sestavine:
Za juho:
- 1 rdeča čebula,
- 100 g (hamburške) slanine,
- 150 g lisičk ali jurček
- 3 krompirji,
- četrt gomolja kolerabe,
- četrt gomolja zelene,
- nekaj socvetij cvetače,
- 2 korenčka
- 2 lista lovorja,
- peteršilj,
- sol, poper,
- majaron,
- šetraj,
- timijan
- pest ajdove kaše,
- voda ali juha
Za praženec:
- 4 jajca,
- 4 dcl mleka,
- 250 g moke,
- ščep soli,
- 1 žlica sladkorja,
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja,
- 2 čvrsti hruški,
- pest rozin,
- limonov sok
Priprava:
1.Iz jajc, moke, mleka, vanilje in soli zmešamo gladko testo za palačinke, posodo pokrijemo in pustimo v hladilniku počivati nekaj minut.
2.Krompir po potrebi olupimo, preostalo zelenjavo in gobice očistimo, umijemo in narežemo na primerno majhne kose.
3.Čebulo grobo narežemo, slanino narežemo na kocke in oboje na hitro prepražimo, da se maščoba raztopi. Dodamo preostalo zelenjavo in gobe ter pražimo dve minuti. Prilijemo vodo ali juho, dodamo ajdovo kašo, začinimo, zavremo in na šibkem ognju kuhamo 15 minut.
4.Medtem iz testa spečemo debelejše palačinke ali omlete; ko omleto obrnemo in spečemo še na drugi strani, jo z lopaticama razkosamo na majhne kose in spečemo do konca. Preložimo v servirno posodo s pokrovom, da ostane toplo.
5.Hruški umijemo, očistimo, narežemo na kocke, dodamo rozine in sladkor ter vse takoj prelijemo z limonovim sokom. Za odrasle lahko prilijemo še žlico ruma, za otroke pa sok ali sadni sirup, da se rozine dobro namočijo. Pokrijemo in prihranimo.
6.Juho na koncu solimo po okusu, obilno potresemo s peteršiljem in takoj ponudimo.
7.Za posladek ponudimo praženec s hruškovo omako in potresemo s sladkorjem ali prelijemo z medom.
Različica: Slanino brez težav izpustimo, zelenjavo pa prepražimo na rastlinskem olju.
Koristen nasvet:
Gob ne shranjujemo v plastičnih vrečkah, temveč kupljene (nabrane) po prihodu domov takoj preložimo v papirnato vrečko ali zavijemo v prtič in shranimo v hladilniku. Tako počakajo celo tri dni, čeprav je najbolje, da jih porabimo še isti dan. Gobjih jedi ni priporočljivo pogrevati, zato s količino ne pretiravajmo. Zapisane količine so za štiri osebe.