Lokalne jedi - Luče

Milena Marolt je vedno nasmejana in dobro razpoložena gospodinja, ki jo je naučila kuhati že mama, veliko znanja pa je osvojila kasneje od tašče. Iz generacije v generacijo torej! Obsojeno na okusnost!

Objavljeno
25. avgust 2009 18.51
Jedilnik Milene Marolt
Jedilnik Milene Marolt
Krompirjeva juha

Sestavine:

  • 60 dag krompirja
  • 5 dag olja
  • 5 dag moke
  • 3 dag čebule
  • drobnjak, lovor, sol, poper, kis, majaron


Priprava:

1.Krompir olupimo in narežemo na drobne kocke. Skuhamo ga v slani vodi, ki smo ji dodali lovor. Ko je krompir kuhan, mu dodamo prežganje s čebulo, poper in malo kisa.
2.Preden juho ponudimo, jo potresemo z drobno nasekljanim drobnjakom.


Lučki ubrnjenik

Sestavine:

  • 20 dag ajdove moke
  • 15 dag pšenične moke (tip 500 ali 850)
  • 20 dag surovega masla
  • 2 dl sladke smetane
  • 5 dl mleka


Priprava:
1.Moko suho pražimo, da se osuši. Posebej zavremo smetano s surovim maslom, tudi mleko posebej zavremo.
2.Povojeni moki najprej med mešanjem prilijemo vrelo in osoljeno smetano in vroče mleko po potrebi. Zmes mora biti gosta in gladka.
3.Ko je dobro premešana, zvrnemo ubrnjenik v skledo in ga postrežemo z belo kavo ali kislim mlekom. Postrežemo lahko tudi ohlajenega.


Janeževi upognjenci

Sestavine:

  • 4 jajca
  • sladkor - teža štirih jajc
  • moka - teža treh jajc
  • maslo za pekač
  • janež


Priprava:
1.V posodo ubijemo jajca, dodamo sladkor in z mešalnikom stepamo, da masa naraste. Primešamo moko.
2.Z žlico nadevamo na pekač kupčke mase, ki naj bodo precej narazen. Potresemo jih z janežem in spečemo. Vroče piškote upognemo prek kuhalnice. Počakamo, da se ohladijo.

Iz priloge Odprta kuhinja!