Lovke do Bosne

Denis bi lahko govoril o vseh mogočih jedeh iz bosanske kuhinje, vendar ostaja ljubitelj mesa z žara. In zelo rad si privošči pravo, domačo zeljanušo ali krompirušo (burek oz. pita). Kajmak pa tudi ne sme manjkati! Pa dober tek!

Objavljeno
28. september 2009 18.51
Jedilnik Denisa Avdića
Jedilnik Denisa Avdića
Lovke orjaškega lignja v omaki

Sestavine za 4 osebe:

  • 600 g kuhanih lovk orjaškega lignja
  • 2 čebuli
  • 5 dl pelatov iz pločevinke
  • 150 g slanine
  • oljčno olje
  • 3 dl suhega belega vina
  • drobtine
  • sol
  • črni poper v zrnu
  • lovorov list
  • rožmarin
  • 4 stroki česna

Priprava:
1 Slanino zrežemo na drobne kockice. Čebuli in česen olupimo in drobno sesekljamo. Paradižnik z nožem kar v pločevinki grobo narežemo.
2 V posodi segrejemo olje, na katerem prepražimo slanino in čebulo. Čebula naj se zmehča, a ne obarva.
3 Prepraženi sestavini potresemo z malo drobtin in premešamo. Dodamo česen in premešamo. Zalijemo z vinom ter začinimo s soljo, lovorovim listom in rožmarinom. Dodamo paradižnik, zavremo in pokrito počasi dušimo, da se sestavine zmehčajo.
4 V posodo stresemo kuhane, narezane lovke, ki jih dobro segrejemo; po potrebi prilijemo še malo vina.


Koruzna polenta z belim sirom in kajmakom


Sestavine za 4 do 6 oseb:

  • 500 g koruzne moke
  • 300 g polmastnega mladega belega sira
  • 150 g kajmaka
  • sol


Priprava:

1 V loncu zavremo 2,5 litra hladne vode, posolimo. V krop med nenehnim mešanjem s kuhalnico postopoma vmešamo presejano koruzno moko. Polento skuhamo.
2 V kozici pristavimo kajmak, ki ga počasi stopimo. Beli sir grobo naribamo ali zrežemo na tanke lističe.
3 Skledo premažemo s stopljenim kajmakom in potresemo s sirom. Nanj nalijemo kuhano polento in ponudimo.

Iz priloge Odprta kuhinja!