Sestavine za 4 osebe:
- 600 g kuhanih lovk orjaškega lignja
- 2 čebuli
- 5 dl pelatov iz pločevinke
- 150 g slanine
- oljčno olje
- 3 dl suhega belega vina
- drobtine
- sol
- črni poper v zrnu
- lovorov list
- rožmarin
- 4 stroki česna
Priprava:
1 Slanino zrežemo na drobne kockice. Čebuli in česen olupimo in drobno sesekljamo. Paradižnik z nožem kar v pločevinki grobo narežemo.
2 V posodi segrejemo olje, na katerem prepražimo slanino in čebulo. Čebula naj se zmehča, a ne obarva.
3 Prepraženi sestavini potresemo z malo drobtin in premešamo. Dodamo česen in premešamo. Zalijemo z vinom ter začinimo s soljo, lovorovim listom in rožmarinom. Dodamo paradižnik, zavremo in pokrito počasi dušimo, da se sestavine zmehčajo.
4 V posodo stresemo kuhane, narezane lovke, ki jih dobro segrejemo; po potrebi prilijemo še malo vina.
Koruzna polenta z belim sirom in kajmakom
Sestavine za 4 do 6 oseb:
- 500 g koruzne moke
- 300 g polmastnega mladega belega sira
- 150 g kajmaka
- sol
Priprava:
1 V loncu zavremo 2,5 litra hladne vode, posolimo. V krop med nenehnim mešanjem s kuhalnico postopoma vmešamo presejano koruzno moko. Polento skuhamo.
2 V kozici pristavimo kajmak, ki ga počasi stopimo. Beli sir grobo naribamo ali zrežemo na tanke lističe.
3 Skledo premažemo s stopljenim kajmakom in potresemo s sirom. Nanj nalijemo kuhano polento in ponudimo.
Iz priloge Odprta kuhinja!