Mediteranski tris

Rok Pervinšek je neizmerno predan gostinstvu, tako rekoč živi zanj. Pravi mojster je v izpopolnjevanju videza jedi, tako rekoč kuharski dizajner. Želi si zaposlitve v vrhunski restavraciji, v kateri bo pomemben tudi videz hrane.

Objavljeno
17. september 2009 20.40
Jedilnik Roka Pervinška
Jedilnik Roka Pervinška
Pašteta iz prekajenega lososa v maslenem ovoju


Sestavine:

  • 400 g dimljenega lososa
  • 60 g majoneze
  • 1 dl kisle smetane
  • 0,2 dl limonovo oljčno olje
  • limonov sok
  • 0,5 dl suhega belega vina
  • koprc, sveži timijan
  • 150 g masla za ovoj


Priprava:
1.Nadev: Lososa sesekljamo v multipraktiku s kislo smetano, oljčnim oljem ter limonovim sokom. Dodamo majonezo, belo vino, sesekljan koprc in timijan po potrebi dosolimo.
2.Maslo sobne temperature namažemo na PVC-folijo v velikosti modela, pokrijemo z drugo plastjo PVC-folije, povaljamo z valjarjem, da dobimo enakomerno debelo plast masla. Skupaj s folijo obložimo pripravljen model, odstranimo vrhnjo plast folije. Napolnimo z nadevom in damo za eno uro v hladilnik.
3.Ohlajeno pašteto zvrnemo iz modela, odstranimo PVC-folijo. Pašteto narežemo na rezine, zložimo na krožnik ali pa položimo v lupino velike pokrovače in okrasimo.

Kraški pršut na kruhovi rezini z melono


Sestavine:

  • 4 rezine toasta
  • 80 g masla
  • šopek drobnjaka
  • sol
  • 8 tankih rezin pršuta
  • 4 kroglice melone


Priprava:
1.Zeliščno maslo: šopek drobnjaka sesekljamo in ga penasto umešano v maslo. Zeliščno maslo zavijemo v PVC - folijo v svaljek okrogle oblike ter damo v hladilnik, da se strdi.
2.V rezino toasta z modelčki različnih oblik izrežemo sredico, jo namažemo z zeliščnim maslom. Na maslo položimo dve tanki rezina pršuta, ju zvijemo, nanju položimo dekorativno izrezano melono in pritrdimo z nabodalcem.


Pečene sardele z marinado na rukoli


Sestavine:

  • 16 sardel (40 dag )
  • oljčno olje
  • sol
  • 5 dag rukole
  • 1 strok česna
  • peteršilj
  • belo vino


Priprava:
1.Marinada: na oljčnem olju prepražimo česen, toliko da zadiši, dodamo peteršilj, zalijemo z belim vinom in marinado ohladimo.
2.Sardele očistimo, spečemo na žaru, jih solimo in položimo v marinado. Mariniramo jih nekaj ur, najbolje čez noč.
3.Mariniranim sardelam odstranimo kosti, položimo na rukolo in prelijemo z marinado.

 

Iz priloge Odprta kuhinja!