Sestavine:
- 400 g dimljenega lososa
- 60 g majoneze
- 1 dl kisle smetane
- 0,2 dl limonovo oljčno olje
- limonov sok
- 0,5 dl suhega belega vina
- koprc, sveži timijan
- 150 g masla za ovoj
Priprava:
1.Nadev: Lososa sesekljamo v multipraktiku s kislo smetano, oljčnim oljem ter limonovim sokom. Dodamo majonezo, belo vino, sesekljan koprc in timijan po potrebi dosolimo.
2.Maslo sobne temperature namažemo na PVC-folijo v velikosti modela, pokrijemo z drugo plastjo PVC-folije, povaljamo z valjarjem, da dobimo enakomerno debelo plast masla. Skupaj s folijo obložimo pripravljen model, odstranimo vrhnjo plast folije. Napolnimo z nadevom in damo za eno uro v hladilnik.
3.Ohlajeno pašteto zvrnemo iz modela, odstranimo PVC-folijo. Pašteto narežemo na rezine, zložimo na krožnik ali pa položimo v lupino velike pokrovače in okrasimo.
Kraški pršut na kruhovi rezini z melono
Sestavine:
- 4 rezine toasta
- 80 g masla
- šopek drobnjaka
- sol
- 8 tankih rezin pršuta
- 4 kroglice melone
Priprava:
1.Zeliščno maslo: šopek drobnjaka sesekljamo in ga penasto umešano v maslo. Zeliščno maslo zavijemo v PVC - folijo v svaljek okrogle oblike ter damo v hladilnik, da se strdi.
2.V rezino toasta z modelčki različnih oblik izrežemo sredico, jo namažemo z zeliščnim maslom. Na maslo položimo dve tanki rezina pršuta, ju zvijemo, nanju položimo dekorativno izrezano melono in pritrdimo z nabodalcem.
Pečene sardele z marinado na rukoli
Sestavine:
- 16 sardel (40 dag )
- oljčno olje
- sol
- 5 dag rukole
- 1 strok česna
- peteršilj
- belo vino
Priprava:
1.Marinada: na oljčnem olju prepražimo česen, toliko da zadiši, dodamo peteršilj, zalijemo z belim vinom in marinado ohladimo.
2.Sardele očistimo, spečemo na žaru, jih solimo in položimo v marinado. Mariniramo jih nekaj ur, najbolje čez noč.
3.Mariniranim sardelam odstranimo kosti, položimo na rukolo in prelijemo z marinado.
Iz priloge Odprta kuhinja!