Mehika: mexicana in chocolita

Od Slovenije do Mehike z vmesnim postankom na Tajskem.Teja Perjet vas bo s svojim izborom okusov popeljala malodane po vsem svetu. In to ne le geografsko, pač pa tudi kulinarično.

Objavljeno
28. februar 2011 12.52
Teja Perjet, odprta kuhinja
Teja Perjet, odprta kuhinja
Mexicana (solata s piščancem)

Sestavine

½ piščančjega fileja
manjša glava zelene solate
2 paradižnika
3 žlice koruze (iz konzerve)
2 trdo kuhani jajci
50 g grobo naribanega parmezana

omaka

150 g majoneze
2 stroka stisnjenega česna
žlička soli
poper po okusu
žlica limetinega soka
2 dcl mleka

Priprava

Sestavine za omako zmešamo. Jajci skuhamo in razrežemo na četrtine. Paradižnik prav tako narežemo na rezine. Piščanca narežemo na trakce, posolimo in popopramo ter na žlici vročega olja hrustljavo popečemo. Globlji krožnik prekrijemo z očiščenimi in natrganimi listi zelene solate, po njej razporedimo paradižnik in jajca in vse skupaj potresemo s koruzo. Solato prelijemo z omako in potresemo s parmezanom. Nazadnje po vrhu razporedimo še vročega piščanca. Postrežemo s sveže pečenimi štručkami.

Chocolita (palačinka s čokolado, piškoti in arašidi)

Sestavine

testo

2 jajci, 170 g moke
70 ml radenske ali piva, 270 ml mleka
3 žlice olja, ščep soli

nadev

nutella
albert piškoti, arašidi
preliv
4 žlice sladkorja
2 žlici vode

Priprava

Jajci stepemo in počasi prilijemo mleko. Dodamo moko, sol, radensko ali pivo in olje. Testo pustimo počivati v hladilniku vsaj pol ure (čim dlje bo počivalo, tem boljše bodo palačinke), nato pa na zmernem ognju spečemo malenkost debelejše palačinke. Izdatno jih namažemo z nutello, potresemo z zdrobljenimi albert piškoti in nasekljanimi arašidi. Nato jih prepognemo v trikotnik. V 2 žlicah vode stopimo 4 žlice sladkorja in segrevamo toliko časa, da sladkor porjavi in dobimo gladek karamel. Za močnejši okus karamela uporabimo temno rjavi sladkor - muscovado. Palačinke prelijemo s karamelom in postrežemo s kupčki stepene sladke smetane.