Potrebujemo:
za testo:
- 100 g zmehčanega masla,
- 100 g sladkorja,
- ščep soli,
- 2 jajci,
- 2 žlički naribane lupine pomaranče,
- 8 žlic sveže iztisnjenega pomarančnega soka,
- 150 g moke,
- žličko pecilnega praška,
- 20 g sladkorja v prahu,
- maščobo in
- moko za model
za glazuro:
- 75 g belega čokoladnega obliva in
- žlico masla.
Priprava:
Model (premer 18 cm, za osem kosov) dobro namastimo in poprašimo z moko. Pečico ogrejemo na 175 stopinj Celzija. Maslo, sladkor in sol penasto stepemo, nato postopoma drugo za drugim dodamo obe jajci, pomarančno lupino in dve žlici pomarančnega soka. Moko in pecilni prašek zmešamo in na hitro vmešamo v penasto zmes. Testo nadevamo v model in ga poravnamo. V pečici (na sredini, v ventilatorski pri 160 stopinj Celzija) pečemo približno 30 minut, na kuhinjski rešetki malo ohladimo, nato pa iz modla zvrnemo na pladenj. Za sirup zmešamo preostalih šest žlic pomarančnega soka in sladkor v prahu. V topel kolač večkrat zabodemo leseno paličico in ga pokapamo s pomarančnim sirupom. Nato kolač ohladimo. Za glazuro nasekljamo beli obliv in ga z žlico vode raztopimo v vodni kopeli. Dodamo maslo in dobro premešamo. Pripravljeno glazuro z žlico porazdelimo po kolaču in pustimo, da se strdi.
Čokoladni kolač z lešniki
Potrebujemo:
- 75 g temne čokolade (70 odstotkov kakava),
- 100 g mehkega masla,
- 100 g sladkorja,
- 3 jajca,
- 60 g moke,
- žličko pecilnega praška,
- 100 g mletih lešnikov,
- ščep soli,
- žlico ruma (po želji),
- maščobo in
- drobtine za model.
Priprava:
Čokolado grobo nastrgamo. Mehko maslo penasto umešamo, dodamo sladkor in mešamo naprej. Rumenjake drugega za drugim vmešamo v masleno zmes. Pečico ogrejemo na 175 stopinj Celzija. Moko in pecilni prašek zmešamo in presejemo na jajčnomasleno zmes. Dodamo čokolado in lešnike ter dobro zmešamo. Beljake in sol stepemo v trd sneg in previdno - po želji z rumom - vmešamo v testo. Model (pravokotni, 20 cm, za 12 kosov) namastimo, potresemo z drobtinami in nadevamo vanj testo. V pečici (na sredini, v ventilatorski pri 160 stopinj Celzija) pečemo od 40 do 45 minut. Kolač nekaj minut hladimo v modlu, nato ga zvrnemo na rešetko in ohladimo. Čokoladni obliv nadrobimo, na zmernem ognju stopimo v vodni kopeli in porazdelimo po kolaču.
Torta z vinsko kremo
Potrebujemo:
za osnovo:
- 150 g belega čokoladnega obliva,
- 50 g masla,
- 75 g koruznih kosmičev,
- 25 g mandljevih paličic;
za oblogo:
- 4 liste bele želatine,
- 200 g grozdja brez pečk,
- 125 ml belega vina,
- 3 ali 4 žlice sladkorja,
- pol žličke naribane limonine lupinice,
- 1 ali 2 žlici sveže stisnjenega soka limone,
- 1 ali 2 žlici pomarančnega likerja,
- 150 g sladke smetane in
- nekaj metinih lističev za okras.
Priprava:
Model (premer 20 cm, za osem kosov) obložimo s papirjem za peko. Za hrustljavo dno drobno nasekljamo čokoladni obliv in z maslom stopimo. Vmešamo koruzne kosmiče in mandljeve paličice, zmes nadevamo na dno tortnega modela, jo dobro potlačimo in damo za 30 minut na hladno. Za kremo namočimo želatino v mrzlo vodo. Grozdje oplaknemo, osušimo in jagode osmukamo. Vino, sladkor, limonino lupino in sok zavremo. Želatino ožmemo in raztopimo v topli tekočini. Po želji vmešamo pomarančni liker in damo na hladno. Smetano stepemo. Brž ko se krema začne strjevati, vanjo previdno vmešamo smetano. Grozdje (dve žlici prihranimo) porazdelimo po osnovi, jo obložimo s kremo. Poravnamo. Za najmanj štiri ure postavimo v hladilnik. Okrasimo s preostalimi grozdnimi jagodami in metinimi lističi.
Iz priloge Ona!