Mlečni namazi

Mlečni ali sirni namazi, ki jih pogosto kupimo v trgovini, da z njimi postiljamo salami v sendviču za popotno ali službeno malico, rešujejo takšne in drugačne zadrege.

Objavljeno
23. oktober 2009 19.02
Mojca Koman
Mojca Koman
Nepričakovan večerni obisk prijateljev lahko vznemiri vsakogar, še posebno če hladilnik ni prav dobro založen. Načeloma gostom kaj malega postrežemo, pri čemer se želimo tudi izkazati. Vendar, kaj jim ponuditi, ko nam ravno tisto popoldne ni uspelo iti v trgovino, včerajšnji kruh je že malo suh, od nakupljenih 20 dag šunke izpred nekaj dni pa je ostala le še ena rezina. Zveni znano?


Mlečni ali sirni namazi, ki jih pogosto kupimo v trgovini, da z njimi postiljamo salami v sendviču za popotno ali službeno malico, rešujejo takšne in drugačne zadrege. Denimo tudi takrat, ko nas v podobnih razmerah popade neustavljiva lakota. Namažemo jih lahko na prepečenec, krekerje, kose zelenjave pa tudi na popečene rezine toasta, svež kruh, popečene tortilje ali na rezine en dan (ali nekaj dni) starega kruha, popečene v opekaču. Če imamo premalo kruha, v hladilniku pa veseli najdemo vsaj eno jajce, star kruh pomočimo v razžvrkljano jajce, ocvremo v manjši količini olja in ponudimo z mlečnim namazom izbranega okusa.


Uporabimo takšne, kot so, saj nas proizvajalci vedno znova presenečajo s posebnimi okusi. Namaz, razredčen s kislo smetano, postane sčasoma bolj tekoč, da vanj lahko pomakamo različno zelenjavo, slane palčke oz. grisine, ne da bi se nam prelomile. Če namaze ponudimo z zelenjavo, ki jo drobno narezano vmešamo vanje ali jo ponudimo kot okusen okras, jih prehransko precej obogatimo. So pa mlečni ali sirni namazi tudi idealna osnova za številne domače namaze, v katerih sprostimo svojo domišljijo.


Mlečni namaz s kikirikijem

Sestavine:

  • 2 žlici lanenih semen
  • 100 g praženih slanih arašidov (kikirikijev)
  • 2-3 žlice sončničnih semen
  • 1 lonček navadnega mlečnega namaza
  • kisla smetana po potrebi za mazavost
  • 1 rdeča pečena vložena paprika


Priprava:
1.V mešalnik stresemo lanena semena, pražene slane arašide, sončnična semena, dodamo mlečni namaz in malo kisle smetane za primerno mazavost. Dobro premešamo.
2.Vloženo papriko drobno narežemo, dodamo namazu in premešamo. Solimo po potrebi.
Različica: Mlečni namaz zamenjamo s sirnim namazom.


Sirni namaz s kaprami in šunko

Sestavine:

  • 1 lonček sirnega namaza s šunko
  • 1 žlica vloženih kaper
  • 1 rezina šunke
  • kisla smetana po potrebi za mazavost
  • strok česna po okusu


Priprava:
1.Šunko drobno narežemo in stresemo v posodo. Dodamo sirni namaz in dobro premešamo.
2.Na koncu dodamo oplaknjene kapre in jih vmešamo v namaz. Če želimo pikantnejši okus, dodamo strt česen.


Mlečni namaz s svežim zeljem

Sestavine:

  • 2 lista svežega zelja
  • 1 lonček navadnega mlečnega namaza
  • peteršilj, sol, mleta kumina
  • kisla smetana po potrebi za mazavost


Priprava:
1.Zelje tanko narežemo ali naribamo in po potrebi še prečno prerežemo, da dobimo majhne hrustljave koščke.
2.Narezano zelje stresemo v posodo, dodamo mlečni namaz, kislo smetano, solimo, začinimo s kumino in drobno narezanim peteršiljem. Enakomerno premešamo.
Različica: Namaz je primeren za raziskovalce okusov in barv. Zadnji izberite rdeče zelje, ki namaz (privlačno) obarva.