Sestavine:
- 1 l piščančje juhe
- 0,6 kg rdeče pese
- 1 večja čebula, nasekljana
- 1 korenček
- 3 stroki česna
- 1 žlička sladkorja
- kisla smetana
- hren
- drobnjak
1 Peso narežemo na manjše kose in damo kuhat z juho, čebulo, narezanim korenčkom in česnom.
2 Na zmernem ognju kuhamo približno pol ure, dokler ni pesa mehka.
3 S paličnim mešalnikom pretlačimo in precedimo skozi cedilo.
4 Dodamo sladkor, sol in poper ter premešamo in ohladimo. Če je juha pregosta, jo razredčimo z malo juhe. Juha lahko stoji v hladilniku približno dva dni.
5 Ko juho postrežemo, damo na vrh kislo smetano, ki smo ji primešali hren, in jo potresemo z drobnjakom.
STEAK Z GORGONZOLNIM MASLOM IN OCVRTO ČEBULO
Gorgonzolno maslo
Sestavine:
- 1 glava mladega česna
- 2 žlici oljčnega olja
- 7 dag masla
- 7 dag gorgonzole
- nasekljan petršilj
1 Česen položimo na folijo in polijemo z oljem, zapremo in damo v pečico, ogreto na 180 °C, za eno uro.
2 Ohladimo, stisnemo česen iz lupine in zmečkamo z vilicami. Dodamo maslo sobne temperature, gorgonzolo in peteršilj, premešamo in zavijemo v plastično folijo ali oblikujemo majhne žličnike in postavimo v hladilnik.
Ocvrta čebula
Sestavine:
- 7 dl kislega mleka
- 2 čebuli
- 0,5 kg moke
- 3 žlice čebule v prahu
- 3 žlice česna v prahu
- 1,5 žličke soli
- 1 žlička popra
- pribl. 1 l olja za cvrtje
1 Čebulo narežemo na tanke rezine in ločimo na kolobarje, prilijemo kislo mleko in pustimo stati eno uro.
2 V drugi posodi zmešamo moko, čebulo in česen v prahu, sol in poper.
3 Kolobarje čebule dobro odcedimo in postopno povaljamo v moki in cvremo v olju na približno 180 °C dve minuti.
4 Odcedimo, položimo na papirnate brisače in postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, dokler ne ocvremo še preostale čebule.
Goveji file
Sestavine:
- goveji fileji (količina po želji)
1 Goveje fileje spečemo v ponvi ali na žaru.
2 Serviramo z gorgonzolnim maslom in ocvrto čebulo.
PITA IZ SLADKEGA KROMPIRJA
Sestavine
Za skorjo:
- 20 dag moke
- 1 žlica sladkorja
- ½ žličke soli
- 8 žlic masla
- 3 žlice ledene vode
Za nadev:
- 0,7 kg sladkega krompirja
- 2,5 dl rjavega sladkorja
- 2,5 dl sladke smetane
- 3 velika jajca
- 1 žlička vaniljevega ekstrakta
- ¾ žličke mletega cimeta
- malo muškatnega oreščka
- malo soli
- 1 beljak, razžvrkljan
1 V multipraktiku zmešamo moko, sladkor in sol, dodamo maslo ter zmešamo, da se povežeta moka in maslo, dodamo vodo in na hitro zmešamo, da se testo oblikuje v kepo.
2 Razvaljamo v krog, pokrijemo s plastično folijo in pustimo stati v hladilniku pol ure.
3 Razvaljamo do konca, postavimo v pekač za pite, tako da testo gleda čez rob, ter oblikujemo rob. Pokrijemo in postavimo v hladilnik za eno uro (lahko pripravimo dan vnaprej).
4 Krompir skuhamo, ohladimo, olupimo in zmečkamo, da dobimo pire, približno štiri decilitre.
5 Pečico segrejemo na 200 °C. Testo premažemo z beljakom.
6 V posodi zmešamo krompir s preostalimi sestavinami, zlijemo na testo in pečemo 45 minut. Ohladimo, pokrijemo in postavimo v hladilnik.