Močno sredino kosilo

Rdeča pesa za dobro kri, steak z gorgonzolinim maslom in ocvrta čebula, za konec pa še pita iz sladkega krompirja nam bodo po spodnjem receptu dobro napolnile želodčke! Dober tek!

Objavljeno
01. junij 2009 15.53
Ameriški jedilnik
Ameriški jedilnik
HLADNA JUHA IZ RDEČE PESE

Sestavine:

  • 1 l piščančje juhe
  • 0,6 kg rdeče pese
  • 1 večja čebula, nasekljana
  • 1 korenček
  • 3 stroki česna
  • 1 žlička sladkorja
  • kisla smetana
  • hren
  • drobnjak

1 Peso narežemo na manjše kose in damo kuhat z juho, čebulo, narezanim korenčkom in česnom.
2 Na zmernem ognju kuhamo približno pol ure, dokler ni pesa mehka.
3 S paličnim mešalnikom pretlačimo in precedimo skozi cedilo.
4 Dodamo sladkor, sol in poper ter premešamo in ohladimo. Če je juha pregosta, jo razredčimo z malo juhe. Juha lahko stoji v hladilniku približno dva dni.
5 Ko juho postrežemo, damo na vrh kislo smetano, ki smo ji primešali hren, in jo potresemo z drobnjakom.


STEAK Z GORGONZOLNIM MASLOM IN OCVRTO ČEBULO

Gorgonzolno maslo

Sestavine:


  • 1 glava mladega česna
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 7 dag masla
  • 7 dag gorgonzole
  • nasekljan petršilj

1 Česen položimo na folijo in polijemo z oljem, zapremo in damo v pečico, ogreto na 180 °C, za eno uro.
2 Ohladimo, stisnemo česen iz lupine in zmečkamo z vilicami. Dodamo maslo sobne temperature, gorgonzolo in peteršilj, premešamo in zavijemo v plastično folijo ali oblikujemo majhne žličnike in postavimo v hladilnik.

Ocvrta čebula

Sestavine:


  • 7 dl kislega mleka
  • 2 čebuli
  • 0,5 kg moke
  • 3 žlice čebule v prahu
  • 3 žlice česna v prahu
  • 1,5 žličke soli
  • 1 žlička popra
  • pribl. 1 l olja za cvrtje

1 Čebulo narežemo na tanke rezine in ločimo na kolobarje, prilijemo kislo mleko in pustimo stati eno uro.
2 V drugi posodi zmešamo moko, čebulo in česen v prahu, sol in poper.
3 Kolobarje čebule dobro odcedimo in postopno povaljamo v moki in cvremo v olju na približno 180 °C dve minuti.
4 Odcedimo, položimo na papirnate brisače in postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, dokler ne ocvremo še preostale čebule.

Goveji file

Sestavine:

  • goveji fileji (količina po želji)

1 Goveje fileje spečemo v ponvi ali na žaru.
2 Serviramo z gorgonzolnim maslom in ocvrto čebulo.


PITA IZ SLADKEGA KROMPIRJA

Sestavine

Za skorjo:

  • 20 dag moke
  • 1 žlica sladkorja
  • ½ žličke soli
  • 8 žlic masla
  • 3 žlice ledene vode

Z
a nadev:

  • 0,7 kg sladkega krompirja
  • 2,5 dl rjavega sladkorja
  • 2,5 dl sladke smetane
  • 3 velika jajca
  • 1 žlička vaniljevega ekstrakta
  • ¾ žličke mletega cimeta
  • malo muškatnega oreščka
  • malo soli
  • 1 beljak, razžvrkljan

1 V multipraktiku zmešamo moko, sladkor in sol, dodamo maslo ter zmešamo, da se povežeta moka in maslo, dodamo vodo in na hitro zmešamo, da se testo oblikuje v kepo.
2 Razvaljamo v krog, pokrijemo s plastično folijo in pustimo stati v hladilniku pol ure.
3 Razvaljamo do konca, postavimo v pekač za pite, tako da testo gleda čez rob, ter oblikujemo rob. Pokrijemo in postavimo v hladilnik za eno uro (lahko pripravimo dan vnaprej).
4 Krompir skuhamo, ohladimo, olupimo in zmečkamo, da dobimo pire, približno štiri decilitre.
5 Pečico segrejemo na 200 °C. Testo premažemo z beljakom.
6 V posodi zmešamo krompir s preostalimi sestavinami, zlijemo na testo in pečemo 45 minut. Ohladimo, pokrijemo in postavimo v hladilnik.