Modna rukola

V današnjih dneh rukola postaja čedalje bolj odejica, s katero pokrijemo pico, testenine ali kaj podobnega. Prav zanimivo, kako se moda tudi tu spreminja.

Objavljeno
11. september 2009 19.11
Mojca Koman
Mojca Koman
Pred nekaj leti se je v trgovinah in na tržnicah pojavila rukola. Pred tem jo je poznal le malokdo, vsi drugi pa smo jo spoznavali počasi, z vsako pestjo rukole posebej, ko smo jo po malem dodajali solatam. Zatem so postale modne razne posteljice rukole, na katere so kuharji polegli takšne in drugačne narezke.

Uvrščamo jo v skupino križnic; zanje je znano, da so izjemno dobra preventiva pred rakom. Med križnice uvrščamo rastline iz rodu Brassica oleracea (kapusnice), kjer so združeni zelje, brokoli, ohrovt, brstični ohrovt, kolerabica, cvetača, potem rod Brassica rapa, v katerem najdemo kitajski kapus, rod Armoracia rusticana, kamor spada hren, rod Raphanus sativus, v katerem združujemo redkvice, črno redkev, repo, rod Eruca sativa z rukolo in nekatere druge rodove. Da bomo dlje zdravi, vsak dan za obrok izberimo vsaj eno izmed omenjenih rastlin.


Testenine v paradižnikovi omaki z rukolo in skuto, sveže fige s sladko smetano


Sestavine:

  • 2 čebuli,
  • 2 stroka česna,
  • 1 rdeča paprika
  • 4 zajemalke paradižnikove omake ali pločevinka pelatov, paradižnikov pire ali nekaj svežih paradižnikov
  • sol, oljčno olje, poper, 4 žlice grobo mletih mandljev
  • 100-150 g skute,
  • 2 pesti rukole
  • 400-500 g testenin
  • 10 svežih fig,
  • sladka smetana


Priprava:

1. Vodo za testenine solimo, zavremo in v krop stresemo testenine. Skuhamo jih na zob.
2. Medtem za omako čebulo in česen grobo narežemo, papriko narežemo na trakove in vse na malo olja v širši kozici hitro popražimo. Dodamo grobo mlete mandlje, malo pozneje paradižnikovo omako ali paradižnike in kuhamo dve minuti. Začinimo s soljo in poprom po potrebi.
3. V omako stresemo kuhane testenine, premešamo, odstavimo. Naložimo jih na krožnike, na katere si vsak naloži po nekaj žličk skute in potrese z rukolo.
4. Za posladek sveže fige narežemo na četrtine, naložimo v lepe kozarce in po želji ponudimo s stepeno sladko smetano.
Različica: Namesto skute pri testeninah uporabimo sir feta.


Koristen nasvet:
Rukolo hranimo v najhladnejšem delu hladilnika, saj je precej občutljiva, predvsem če je že umita. Zares okusna je povsem sveža, zato je zaradi nekoliko višje cene ne kupujmo za več dni vnaprej, ker se rado zgodi, da jo bomo morali zavreči. Ima precej močan okus, zato jo jedem dodajamo skoraj kot začimbo. Njen okus se sklada z arašidi, pistacijami in drugimi oreščki.

 

Iz priloge Odprta kuhinja!