Modni krik za tiste, ki se jim vedno mudi

V knjigi Hitra kuhinja, ki je izšla pri založbi Učila, je 50 receptov, ki jih je mogoče (skoraj) vse pripraviti v manj kot 30 minutah, mnoge celo v 20. Za obed in užitek vam ponujamo tri. Pa dober tek!

Objavljeno
22. september 2009 17.03
Ona
Ona
Za zdravo in pestro prehranjevanje ne potrebujemo veliko časa. Naj gre za vmesne prigrizke, glavne jedi z mesom ali brez njega ter zapeljive deserte...

Hamburger s paradižniki in rukolo


Potrebujemo (za štiri):

  • staro žemljico,
  • 6 žlic toplega mleka,
  • 400 g mletega mesa,
  • jajce,
  • strok česna,
  • sol,
  • sveže mleti poper,
  • pol žličke kumine (orientalske),
  • majonezo,
  • 3 žlice olja,
  • 4 velike žemlje,
  • 4 rezine opečenca,
  • nekaj lepih solatnih listov (npr. lollo biondo in rukola),
  • 2 velika paradižnika in
  • pol solatne kumare.


Priprava:
Žemljo narežemo na koščke in jih pokapamo s toplim mlekom. V skledi pregnetemo mleto meso, jajce, namočeno žemljo in stisnjen strok česna. Začinimo s soljo, poprom in kumino. V široki ponvi segrejemo olje. Z navlaženimi rokami oblikujemo osem ploskih polpetov in jih na srednjem ognju popečemo z obeh strani. Potem jih na blagem ognju kuhamo še 10 minut. Medtem razpolovimo žemlje in jih na notranji strani, tako kot opečence, premažemo z majonezo. Solatne liste operemo in otresemo do suhega. Operemo paradižnike in jih narežemo na rezine, pri čemer odstranimo prirastišča. Kumaro olupimo in jo prav tako narežemo na tanke rezine. Potem sestavimo hamburgerje: na spodnji del žemljic položimo po en solatni list in en polpet, na to pa dve rezini paradižnika in nekaj rezin kumare. Sledi opečenec, ki ga obložimo tako kot spodnji del žemlje. Na koncu položimo na stolp zgornji del žemlje in vsak hamburger rahlo stisnemo skupaj.

Telečji zrezek v limonovi omaki


Potrebujemo (za dva):

  • 2 tanka telečja zrezka (po 100 g),
  • neškropljeno limono,
  • 5 strokov česna,
  • žlico olivnega olja,
  • vejico rožmarina,
  • sol,
  • sveže mleti poper in
  • 2 žlici sveže naribanega parmezana.


Priprava:
Zrezka osušimo na kuhinjskem papirju, ju previdno potolčemo in razpolovimo. Limono operemo pod vročo vodo, jo otremo do suhega in razpolovimo. Iz ene polovice iztisnemo sok, drugo polovico pa narežemo na tanke rezine. Segrejemo žar pečice. Strok česna olupimo in grobo sesekljamo, druge stroke pa pustimo neolupljene in cele. V ponvi segrejemo olje in v njem do steklenega videza dušimo sesekljan česen. Česen v ponvi odmaknemo k robu in zrezka na vsaki strani v dveh minutah zlato rjavo popečemo. Rožmarin operemo, otremo do suhega in ga s česnovimi stroki in rezinami limone vstavimo v ognjevaren pekač. Na vse to položimo zrezke, jih pokapamo z limonovim sokom, solimo, popramo in posujemo s parmezanom. Pod žarom jih pečemo približno pet minut, dokler površina ne postane zlato rumena in hrustljava. Po želji postrežemo z belim kruhom in solato.

Hruškov kompot s pinijevimi jedrci

Potrebujemo (za štiri):

  • 800 g povsem zrelih hrušk,
  • sok pol limone,
  • 1/2 litra polsuhega belega vina,
  • 100 g sladkorja,
  • vaniljev strok,
  • malo naribane lupine neškropljene limone,
  • 4 cl hruškovega žganja in
  • 3 žlice pinijevih jedrc.


Priprava:

Hruške olupimo, razpolovimo in jim odstranimo peščišče. Narežemo jih na podolgovate krhlje in pokapamo z limonovim sokom. Vino in sladkor, narezan vaniljev strok ter limonino lupino vstavimo v lonec, ki naj bo tako velik, da bodo sadeži imeli zadosti prostora. Vse skupaj zavremo in pustimo, da nekaj minut rahlo vre. V prevretek dodamo hruške in jih v pokritem loncu od tri do pet minut poširamo, tj. pustimo, da se popolnoma prepojijo. Tekočina ne sme vreti. Sadeže dvignemo z zajemalko iz prevretka in pustimo tekočino, da se zgosti v sirup. Začinimo s hruškovim žganjem. Sirup prelijemo po sadežih in kompot postavimo na hladno. Pinijeva jedrca v ponvi brez maščobe zlato rjavo prepražimo; preden jih postrežemo, jih posujemo po kompotu.