Morska solata za večerni prigrizek

Denis obožuje morsko kuhinjo. Morski sadeži so zato prisotni na jedilniku vsaj enkrat na dan... v obliki solate recimo, ki zvečer pred televizijo nadomesti različne slane prigrizke. Ni slaba ideja, kajne? Pa dober tek!

Objavljeno
28. september 2009 19.08
Jedilnik Denisa Avdića
Jedilnik Denisa Avdića
Hobotnica v solati

Sestavine za 4 osebe:

  • 500 g hobotnice
  • 1 čebula
  • oljčno olje
  • kis
  • sol
  • peteršilj

Priprava:

1 Hobotnico umijemo pod tekočo hladno vodo. V velikem loncu pristavimo hladno vodo, posolimo in zavremo.
3 Hobotnico položimo v krop, v katerem jo skuhamo do mehkega.
4 Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Peteršilj osmukamo in drobno sesekljamo.
Kuhano hobotnico odcedimo, očistimo in ohladimo.
5 Ohlajeno hobotnico narežemo in stresemo v skledo. Dodamo čebulo, peteršilj, olje in kis. Dobro premešamo in po potrebi dosolimo. Skledo pokrijemo s prozorno folijo in postavimo v hladilnik, da se solata vsaj dve uri marinira.
Opomba: Za hobotnico velja, da jo kuhamo po eno uro za vsak kilogram teže.


Makaroni s pečenimi češnjevci


Sestavine za 2 osebi:

  • 200 g makaronov
  • 250 g češnjevcev
  • 3 šalotke
  • 1 žlica izkoščičenih zelenih oljk
  • 1 žlica pinjol
  • 4 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
  • 50 g parmezana
  • sol
  • črni poper v zrnu
  • 2 stroka česna
  • 3 vejice peteršilja
  • 1 vejica bazilike


Priprava:
1 Češnjevce očistimo, razpolovimo in s prerezano stranjo navzgor položimo v pekač, namazan z oljem.
2 Šalotko olupimo in čim bolj drobno sesekljamo. oljke in pinjole ločeno drobno sesekljamo. Česen olupimo in pretlačimo. Zelišča osmukamo in drobno sesekljamo.
3 V loncu pristavimo in zavremo vodo za kuhanje testenin.
4 V skodelici gladko razmešamo olje, šalotko, oljke, pinjole in zelišča, česen, sol in sveže mlet črni poper. Z omako pokapljamo češnjevce, ki jih za 20 minut postavimo v pečico, segreto na 220 °C.
5 V slan krop stresemo testenine, ki jih skuhamo na zob. Kuhane odcedimo in razdelimo v segreta krožnika. Po makaronih razdelimo pečene češnjevce, potresemo z drobno naribanim parmezanom.

Iz priloge Odprta kuhinja!