Sestavine za 4 osebe:
- 500 g hobotnice
- 1 čebula
- oljčno olje
- kis
- sol
- peteršilj
Priprava:
1 Hobotnico umijemo pod tekočo hladno vodo. V velikem loncu pristavimo hladno vodo, posolimo in zavremo.
3 Hobotnico položimo v krop, v katerem jo skuhamo do mehkega.
4 Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Peteršilj osmukamo in drobno sesekljamo.
Kuhano hobotnico odcedimo, očistimo in ohladimo.
5 Ohlajeno hobotnico narežemo in stresemo v skledo. Dodamo čebulo, peteršilj, olje in kis. Dobro premešamo in po potrebi dosolimo. Skledo pokrijemo s prozorno folijo in postavimo v hladilnik, da se solata vsaj dve uri marinira.
Opomba: Za hobotnico velja, da jo kuhamo po eno uro za vsak kilogram teže.
Makaroni s pečenimi češnjevci
Sestavine za 2 osebi:
- 200 g makaronov
- 250 g češnjevcev
- 3 šalotke
- 1 žlica izkoščičenih zelenih oljk
- 1 žlica pinjol
- 4 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- 50 g parmezana
- sol
- črni poper v zrnu
- 2 stroka česna
- 3 vejice peteršilja
- 1 vejica bazilike
Priprava:
1 Češnjevce očistimo, razpolovimo in s prerezano stranjo navzgor položimo v pekač, namazan z oljem.
2 Šalotko olupimo in čim bolj drobno sesekljamo. oljke in pinjole ločeno drobno sesekljamo. Česen olupimo in pretlačimo. Zelišča osmukamo in drobno sesekljamo.
3 V loncu pristavimo in zavremo vodo za kuhanje testenin.
4 V skodelici gladko razmešamo olje, šalotko, oljke, pinjole in zelišča, česen, sol in sveže mlet črni poper. Z omako pokapljamo češnjevce, ki jih za 20 minut postavimo v pečico, segreto na 220 °C.
5 V slan krop stresemo testenine, ki jih skuhamo na zob. Kuhane odcedimo in razdelimo v segreta krožnika. Po makaronih razdelimo pečene češnjevce, potresemo z drobno naribanim parmezanom.
Iz priloge Odprta kuhinja!