Juha iz romaneska
Potrebujemo (za štiri):
- olupljen korenček,
- narezan na tanke kolobarje,
- nasekljano šalotko (po želji nekaj stebel mlade čebule),
- žlico surovega masla,
- rezino ingverja,
- glavico romaneska,
- vejico timijana,
- pločevinko olupljenih paradižnikov s sokom,
- 2 zrela, na majhne kose narezana paradižnika in
- 800 ml zelenjavne juhe (kocka).
Priprava:
Romanesko razdelimo na majhne cvetove, ingver olupimo in nasekljamo. Nasekljano šalotko popražimo na surovem maslu in dodamo ingver ter osmukano vejico timijana. Dodamo romanesko, korenček in na majhne kose narezan paradižnik, minutko ali dve dušimo in zalijemo s paradižnikovim sokom iz konzerve. Dodamo na majhne dele narezan olupljen paradižnik. Dolijemo zelenjavno osnovo, očiščena stebla mlade čebule in na majhnem ognju kuhamo, dokler zelenjava ni mehka. Začinimo s soljo in kajenskim poprom.
Rižota iz ječmena in belušev
Potrebujemo (za štiri):
- 4 šalotke ali čebulo,
- 300 g zelenih belušev in 300 g belih,
- 750 ml vročega beluševega fonda,
- 120 g jedilnega ječmena,
- žlico surovega masla,
- noževo konico kajenskega popra,
- 40 g naribanega parmezana,
- 70 ml belega vina,
- sol in
- vejico krebuljice za okras.
Priprava:
Šalotke ali čebulo olupimo in nasekljamo. Spodnjo tretjino zelenih belušev lupimo, olesenele konce odrežemo. Bele beluše olupimo in oboje narežemo in skuhamo v slani vodi (fond ohranimo). Maslo raztopimo in v njem dušimo šalotko, dokler ne postekleni. Dodamo ječmen in dušimo še tri minute. Zalijemo z belim vinom in kuhamo na majhnem ognju. Dolivamo fond od kuhanja belušev, vendar samo toliko, da je ječmen vedno pokrit. Pri majhni temperaturi kuhamo v pokriti posodi še 35 minut, dodamo beluše, primešamo parmezan in začinimo s soljo in poprom. Na krožniku rižoto okrasimo z vejico krebuljice.
Skutni ravioli
Potrebujemo (za štiri):
za skutno testo:
- 250 g malo mastne skute,
- 260 g moke,
- 70 g surovega masla,
- jajce,
- sol;
za nadev:
- 250 g skute,
- žlico drobtin,
- žlico grobo nasekljanega peteršilja,
- strok drobno nasekljanega česna,
- sol,
- poper,
- 50 g stopljenega surovega masla,
- 100 g smetane za kuhanje,
- 100 g surovega masla, ki ga v široki ponvi stopimo in segrevamo med mešanjem, dokler ne porjavi.
Priprava:
Skuto pomešamo z moko, jajcem in soljo in na koncu dodamo surovo maslo. Sestavine zgnetemo v testo in ga za dve uri postavimo v hladilnik. Za nadev vse sestavine dobro premešamo in začinimo. Testo razvaljamo od 3 do 4 mm debelo in z okroglim predmetom izrežemo približno deset centimetrov velike kroge. Premažemo jih z jajcem, nanje nanesemo nadev, prepognemo in močno stisnemo. Raviole kuhamo v slani vreli vodi nekaj minut, odcedimo, povaljamo v rjavem maslu in ponudimo.
Iz priloge Ona!