Naj se uresničijo ...

Nekateri potrebujejo prelomne trenutke, da uresničijo svoje želje. Kar ni napak. Pomembneje je, da trdni sklepi spreminjajo nas in nam lepšajo življenje. Polepša pa nam ga lahko tudi naslednji recept.

Objavljeno
10. januar 2009 21.28
Mojca Koman
Mojca Koman
Polni želja, upov in trdnih sklepov smo vstopili v novo leto. Starši nedvomno, otroci pa se s takšnimi prelomnicami ne obremenjujejo preveč. Pravzaprav se tudi mi ne bi smeli; le letnico zdaj zapišemo malo drugače kot pred dnevi. Nekaj časa se bomo sicer še motili in pri zapisu leta napisali napačno številko. A kmalu se bomo navadili in zmota bo le še smešen spomin.

 

Saj poznate tisto: jutri pa res začnem študirati! Morda smo si tudi sami domislili podobno: v prihodnjem letu pa zares začnem hujšati ali v tem letu bom zares vsak dan kaj toplega pojedel, jutri pa zares začnem uživati v kuhi, od jutri zagotovo začnem kuhati z otroki, od zdaj naprej se ne bom razburjala, če bodo otroške ročice česen in zelje narezale bolj grobo itn.

 

Nekateri potrebujejo prelomne trenutke, da uresničijo svoje želje. Kar ni napak. Pomembneje je, da trdni sklepi spreminjajo nas in nam lepšajo življenje.



Polnjeni lignji v paradižnikovi omaki, polenta s koromačem, zeljnata solata s praženimi semeni

 

Sestavine za 4 osebe:

 

0,5 kg lignjev
nekaj rezin kruha
1 čebula, 1 glavica česna, peteršilj, 1 jajce
1 pločevinka pelatov, bazilika
polenta, pol gomolja koromača
pol glave zelja, sončnično in bučno seme, sol, oljčno olje, kis

 

1. Kruh narežemo na majhne kocke.

 

2. Čebulo, nekaj vejic peteršilja in pol glavice česna drobno narežemo in vse na malo oljčnega olja hitro popražimo, da zadiši. Stresemo v posodo h kruhovim kockam. Zatem v ponev stresemo narezane lovke lignjev, malce popečemo in jih preložimo v posodo h kruhu. Nazadnje dobro vmešamo še jajce.

 

3. S kruhovim nadevom napolnimo lignje in jih zašpilimo z zobotrebci.

 

4. Tako pripravljene lignje v višji ponvi ali na ponvi za žar popečemo na obeh straneh, dodamo paradižnik iz pločevinke in previdno premešamo. V omako stresemo preostali grobo narezan česen, baziliko in pokrijemo. Kuhamo deset minut. Po potrebi solimo. Po želji prilijemo kozarček vina in odprto pokuhamo, da alkohol izpari.

 

5. Medtem koromač narežemo na večje kose in skuhamo v slani vodi. Ko je že skoraj mehak, v vodo stresemo še polento (in lističe koromača, če so lepi) ter skuhamo do konca. Preložimo v omočeno posodo, poravnamo rob in pustimo, da se ohladi.

 

6. Rahlo ohlajeno polento prevrnemo na krožnik, jo razrežemo na rezine in ponudimo z lignji v paradižnikovi omaki ter zeljnato solato s prepraženimi sončničnimi in bučnimi semeni.


Merilo, da mora biti česen za jed drobno sesekljan, čebula narezana na štirimilimetrske kosce, trakovi zelja za zeljnato solato pa izjemno ozki in tanki, smo si zamislili sami. Lahko jim podležemo ali jih prilagodimo po svoje. Navsezadnje zeljnata solata zaradi večjih kosov celo bolj hrusta.


Iz priloge Odprta kuhinja!