Sestavine za rostbif na žaru:
- 60-70 dag rostbifa
- sol, poper
- 2 dag maščobe
- Gratinirana zelenjava:
- 50 dag mešane zelenjave
- slan krop
- 4 dag masla
- 3 dag moke
- 1,5 dl mleka, sol
- poper, muškatni orešček
- 2 jajci, 1 dag parmezana
Sestavine za rokovnjaško omako:
- malo sončničnega olja
- 5 dag paprike
- 5 dag paradižnika
- 5 dag mešanih gobic
- 10 dag pora
- sol, poper
- 2 dl merlota
- 2 dag maslene kocke (maslo in moko zgnetemo)
Priprava:
Dobro uležane ramsteke solimo, popramo in pokapamo z oljem. Na žaru jih počasi pečemo, znotraj morajo ostati rahlo rožnati. Med peko jih z oljem nekajkrat premažemo. Pečene ramsteke položimo na krožnik. Dobro očiščeno zelenjavo damo kuhat v slan krop. Kuhano položimo v dobro namaščeno ognjevarno posodo. Prelijemo z bešamelom, po vrhu potresemo parmezan in nanj položimo kosmič masla. V srednje vroči pečici zelenjavo gratiniramo. Na sončničnem olju prepražimo na drobne rezance narezano zelenjavo, dodamo mešane gobice, malo podušimo, začinimo in prilijemo merlot. Zgostimo z masleno kocko, malo premešamo, da se kocka razpusti. Pripravljeno omako polijemo po rostbifu.
Mešana sadna košarica
Sestavine:
- 1 melona
- 125 g jagod
- 250 g rdečega in belega grozdja
- 4 breskve
- pomarančni sok
- meta ali melisa
Priprava:
Iz melone naredimo košarico, odstranimo peške in izrežemo vzorce.
V melono vložimo dekorativno narezano sadje, ki smo ga prej marinirali v pomarančnem soku. Na koncu košarico okrasimo z listi mete ali limonove melise.
Iz priloge Odprta kuhinja!