Najbolj ga privlači videz jedi

Rok Pervinšek je še čisto svež maturant Srednje šole za gostinstvo in turizem v Ljubljani, zdaj tudi študent višje šole za gostinstvo in turizem v Ljubljani. Rad se poigrava z novostmi, najbolj pa ga privlači videz jedi.

Objavljeno
17. september 2009 20.32
Jedilnik Roka Pervinška
Jedilnik Roka Pervinška
Rostbif na žaru z zelenjavo in rokovnjaško omako


Sestavine za rostbif na žaru:

  • 60-70 dag rostbifa
  • sol, poper
  • 2 dag maščobe
  • Gratinirana zelenjava:
  • 50 dag mešane zelenjave
  • slan krop
  • 4 dag masla
  • 3 dag moke
  • 1,5 dl mleka, sol
  • poper, muškatni orešček
  • 2 jajci, 1 dag parmezana


Sestavine za rokovnjaško omako:

  • malo sončničnega olja
  • 5 dag paprike
  • 5 dag paradižnika
  • 5 dag mešanih gobic
  • 10 dag pora
  • sol, poper
  • 2 dl merlota
  • 2 dag maslene kocke (maslo in moko zgnetemo)

 


Priprava:
Dobro uležane ramsteke solimo, popramo in pokapamo z oljem. Na žaru jih počasi pečemo, znotraj morajo ostati rahlo rožnati. Med peko jih z oljem nekajkrat premažemo. Pečene ramsteke položimo na krožnik. Dobro očiščeno zelenjavo damo kuhat v slan krop. Kuhano položimo v dobro namaščeno ognjevarno posodo. Prelijemo z bešamelom, po vrhu potresemo parmezan in nanj položimo kosmič masla. V srednje vroči pečici zelenjavo gratiniramo. Na sončničnem olju prepražimo na drobne rezance narezano zelenjavo, dodamo mešane gobice, malo podušimo, začinimo in prilijemo merlot. Zgostimo z masleno kocko, malo premešamo, da se kocka razpusti. Pripravljeno omako polijemo po rostbifu.


Mešana sadna košarica

Sestavine:

  • 1 melona
  • 125 g jagod
  • 250 g rdečega in belega grozdja
  • 4 breskve
  • pomarančni sok
  • meta ali melisa


Priprava:
Iz melone naredimo košarico, odstranimo peške in izrežemo vzorce.
V melono vložimo dekorativno narezano sadje, ki smo ga prej marinirali v pomarančnem soku. Na koncu košarico okrasimo z listi mete ali limonove melise.

Iz priloge Odprta kuhinja!