Najslajša zdrava sladkost

Le zakaj nekateri datlje obožujejo, nekateri pa jih ne marajo niti pokusiti? Verjetno zato, ker so izjemno sladki. Najokusnejši so medeni. Prava karamela, najboljši naravni bonbon. Sladkost datljev lahko s pridom uporabimo tudi v vsakdanji kuhinji. Z njimi lahko sladkamo neposredno ali pa jih namočimo v vodo in sladkamo z oslajeno tekočino.

Objavljeno
30. marec 2010 17.49
Mateja Reš
Mateja Reš
Sladki datlji so mineralno bogato živilo, ki nas polni z energijo in po drugi strani pomirja. Vendar le ni vse tako sladko, kakor se zdi. Ob nakupu datljev je treba paziti, da ne izberemo takih s konzervansi in prevleko iz glukoznega sirupa. Pri nas bomo zasledili predvsem suhe datlje, v severni Afriki in na Bližnjem vzhodu, kjer so doma, pa so na prodaj še sveži in napol suhi. Zadnji imajo nagubano lupino, meso pa je treba dobro prežvečiti. Suhe se da hraniti več mesecev, zato si jih lahko omislimo večjo količino hkrati. Le dobro jih zapremo in varujemo pred molji.

Obstaja več sort datljev, prodajajo pa zlasti deglet noor. Tisti nekoliko večji ter z bolj nagubano površino in medeno notranjostjo so sorte medjool. In prav to so datlji vseh datljev, za katere bi človek dal marsikaj. No, saj je zanje tudi treba odšteti nekaj več denarja. Največkrat jih uživamo kar tako, iz roke v usta. Po drugi strani pa so odličen nadomestek za kristalni sladkor.

Datlje čez noč ali vsaj za nekaj ur namočimo v vodo, nato pa uporabimo le odcejeno močno sladko tekočino, lahko pa jih, še bolje, s tekočino vred s paličnim mešalnikom pretlačimo v kašo. Za kak dan ali dva jo shranimo tudi v hladilniku. Z malo limonovega soka postane odličen preliv za mislije, sadne kaše, napitke. Pomešana z mletimi suhimi ali nakaljenimi oreščki pa postane prava hranilna bomba.

Lepljivost datljev izkoristimo pri pripravi energetskih kroglic in ploščic. Iz suhih mletih datljev, oreščkov in še česa naredimo kroglice, jih po želji povaljamo v mletih oreščkih, staljeni čokoladi ali podobnem in že je tu hitra potešitev potrebe po sladkem.
Datlje uporabimo pri vseh jedeh, ki jim dodajamo rozine, saj sta si ta dva okusa podobna, le da datlji nimajo toliko kisline. Presenetljivo dobro se ujemajo tudi z mesom, zlasti piščancem in ribami.

Arabska legenda pravi, da je bog, potem ko je ustvaril človeka, iz snovi, ki mu je ostala, ustvaril še datljevo palmo ... Zdaj je jasno, zakaj so tako čudoviti.


Bananin kolač z datlji in orehi


Sestavine:

  • 140 g masla, kokosove ali palmove maščobe
  • 50 g sladkorja mascavo (lahko izpustimo)
  • 2 žlici akacijevega ali cvetličnega medu
  • 2 jajci
  • 1 srednje velika banana
  • 1/2 žličke cimeta
  • naribana lupinica 1 ekološko pridelane limone
  • 200 g (pirine) moke
  • 2 žlički pecilnega praška (vinski kamen)
  • 100 g izkoščičenih datljev
  • 50 g sesekljanih orehovih jedrc


Priprava:

1 Pečico ogrejemo na 180 °C.
2.Maslo penasto stepemo, vmešamo sladkor in med. Ko je masa gladka, izmenično dodajamo jajca in malo moke, da se masa ne sesiri.
3.Olupljeno banano z vilicami pretlačimo in vmešamo v maso. Začinimo s cimetom in limonovo lupinico.
4.Vmešamo pirino moko s pecilnim praškom, da nastane homogena srednje gosta masa, in dodamo narezane datlje.
5.Podolgovat model za kolače obložimo s papirjem za peko in enakomerno napolnimo z maso. Posujemo z nasekljanimi orehi in z roko rahlo vtisnemo v maso.
6.Pečemo v pečici skoraj eno uro oziroma toliko, da kolač odstopi od modela.


Prosena kaša z datljevo kremo


Sestavine:

  • 2 skodelici kuhane prosene kaše
  • 1 skodelica čez noč namočenih akažu (indijskih) orehov
  • 12 čez noč namočenih datljev brez koščic
  • sok 1 (rdeče) pomaranče - lahko tudi jagodna ali borovničeva kaša ali marmelada
  • malo limonovega soka
  • nekaj datljev brez koščic za okras


Priprava:

1 Če proseno kašo skuhamo z nekaj sesekljanimi datlji, bo bolj lepljiva in jo bomo lažje nadevali v mini tortico. Če imamo doma obod za izrezovanje krofov, proseno kašo z žlico naložimo vanj in dobro potlačimo, da se sprime.
2 Datlje z vodo, v kateri so se namakali, stresemo v vrč z akažu orehi in s paličnim mešalnikom zdrobimo v homogeno maso, podobno smetani. Začinimo s pomarančnim in limonovim sokom ter naložimo na tortice.
3 Nekaj datljev narežemo na trakove za okras. Nekaj mase lahko z brizgalno vrečko nabrizgamo na tortice ali okoli njih. Postrežemo s pomarančnimi rezinami.


Namig:
namesto akažu orehov lahko uporabimo tudi olupljene mandlje, a masa ne bo tako kremna.