Napoj mladosti

Napoj mladosti, zdravilo s tradicijo, naravni antibiotik, ki znižuje povišan krvni pritisk in visok holesterol, deluje protibakterijsko,... Vse to in še več je česen, zato ga le uporabljajmo v kuhinji in si danes pripravimo zdravilno česnovo juho, za tem pa še ribe v pekaču.

Objavljeno
26. junij 2009 20.42
Posodobljeno
28. junij 2009 06.00
Jedilnik Dušana Podkrižnika
Jedilnik Dušana Podkrižnika
ČESNOVA JUHA

Sestavine za 4-5 oseb:
  • dve glavici česna
  • manjša korenina ingverja
  • 100 g masla
  • jušna osnova ali jušna kocka
  • peteršilj
  • velika žlica moke
  • dve veliki žlici kisle smetane
  • sol, poper, malo muškatnega oreščka, lovojrev list
  • po želji drobno nariban parmezan

Česen zelo drobno sesekljamo, še bolje, če ga stisnemo skupaj s soljo, ingver olupimo in ga na drobno naribamo.
Na zmernem ognju v kotličku razpustimo maslo in dodamo zdrobljen česen in nariban ingver. Na hitro popražimo, da zadiši, in takoj zalijemo z jušno osnovo oziroma z vodo. Na 1 ½ l vode dodamo dve jušni goveji kocki. Dodamo malo čajno žličko naribanega muškatnega oreščka, dva lovorjeva lista, mlet beli poper po okusu in na drobno sesekljan svež peteršilj. Zmerno naj vre okoli 20 minut.
Moko zmešamo v deciliter hladne vode in jo z metlico vmešamo v juho. Zmerno naj vre še okoli pet minut, nato dodamo dve veliki žlici kisle smetane, ki jo prav tako z metlico temeljito vmešamo. Solimo po okusu tik preden postrežemo.
Popoln okus da drobno nariban parmezan, ki ga dodamo na krožniku. K juhi postrežemo pariško ocvrte rezine kruha ali na kocke narezan in na oljčnem olju popražen beli kruh.



RIBE V PEKAČU


Sestavine:

  • Ena velika kakovostna bela riba (romb, kovač) ali 4 manjše po 40 dag
  • 1 kg olupljenega, na krhlje narezanega krompirja
  • 1 limona
  • 1 vejica rožmarina
  • sesekljan peteršilj
  • 1,5 dl oljčnega olja
  • 4 lovorjevi listi
  • sol
  • 4 stroke drobno sesekljanega česna
  • 1 dl suhega belega vina

 


Ribo očistimo, oluskamo in dobro natremo s soljo zunaj in samo malo znotraj.
V pekač damo na krhlje narezan krompir, ga solimo, potresemo s peteršiljem in sesekljanim česnom, prelijemo z večino olja in premešamo. Na krompir položimo nasoljeno ribo in jo pokapljamo s preostalim oljem. V pekač dodamo vejico rožmarina, lovorjeve liste, še štiri cele stroke česna (lahko z lupino) in na štiri do pet kolobarjev narezano limono. Pekač postavimo v vroče segret žar na mrežico in žar zapremo. Med pečenjem dodamo suho belo vino.
Pečemo približno eno uro, odvisno od velikosti in debeline rib.
Popolnoma enako lahko to jed pripravimo tudi v peki ali posodi Dutch Oven.

 

Iz priloge Odprta kuhinja