Naredimo zajtrk prijeten

Otroci vstajajo zgodaj. Ker gredo v vrtce in šole, starši pa v službe. Le kdo utegne, ko ura neusmiljeno priganja, pripravljati obredne zajtrke?! Pa ni tako zamudno, kot se zdi.

Objavljeno
15. september 2009 18.28
Slavka Ilich
Slavka Ilich
Iz izkušenj vemo, da so nekateri otroci ješči, drugi pa ne. Najbolj zabavno (v resnici pa seveda še malo ne) je, kadar se dva otroka v družini glede tega razlikujeta. Prvemu vlečeš hrano iz rok, drugemu prigovarjaš, ga siliš in skoraj pitaš.


Včasih pomaga, da hrano za zajtrke menjavamo vsak dan, otrokom, ki se je otepajo, pa pripravimo tisto, kar edino jedo, »samo, da nekaj pojedo«. Čeprav se tolažimo z misijo, da lahko zajtrkujejo tudi v vrtcih in šolah, kjer v živahni družbi vrstnikov hrana bolj tekne, si vendarle želimo, da bi otroke navadili jesti tudi doma - vsaj nekaj žlic.


Za začetek doma ustvarimo nekaj prijetnega razpoloženja. Na primer s pisanimi pogrinjki, priborom (žlico), ki je samo njihov, s trenutno najljubšo igračo, ki čaka ob krožniku, da pojedo, in je ne nosijo v vrtec in šolo. Hrano seveda lahko tudi okrasimo: potresemo jutranjo kuhano »kašo« skozi šablono za okraševanje tort ali jo obložimo vsak dan z drugim sadjem. Pomaga tudi sporočilo, na hitro narejeno s samolepilnimi nalepkami in pisalom ...

Jesen je tu, postaja hladneje in »nekaj toplega« za osnovo se prileže vsem, ne le otrokom. Skuhati dobri stari mlečni riž ali malo manj znano kvinojo (vedno je poučno pogledati v kakšno knjigo D. Corteseja, denimo Semena tretje moči) tudi ni zamudno. Prav tako ni težko vsak dan zamenjati sadja, ki ga vmešamo v jed ali jo z njim okrasimo. Naj se jesenski sadovi pokažejo tudi pri zajtrku! Vsi vemo, da je presno sadje najbolj zdravo. Danes grozdje, jutri slive, nato breskev, jabolko ...