Sestavine:
- 250 g leče
- 2 čebuli
- 200 g kečapa ali drugega paradižnika
- 3 lovorove liste
- 3 stroka česna
- 3 pare hrenovk ali safalad
- sol, poper, olje, začinka, peteršilj
Priprava:
1 Lečo namočimo v mrzli vodi nekaj ur pred kuhanjem, najbolje prejšnji večer. Ko damo kuhati, odlijemo prvo vodo, ko zavre, in prilijemo svežo. Dodamo lovor, nasekljana čebulo in česen. Med kuhanjem dodamo tudi žlico olja.
2 Ko je leča že skoraj kuhana (da ne razpade), dodamo paradižnik in hrenovke, narezane na kolobarje.
3 Preden postrežemo, potresemo z nasekljanim peteršiljem.
Predlog: Kot solato postrežemo sveža papriko in paradižnik.
Nebotičnik
Sestavine:
- 8 kosov belega kruha ali toasta
- 3 jajca
- začinka
- 200 g sira
Priprava:
1 Sir naribamo na večje kose in damo v posodo. V drugi posodi umešamo jajca in začinimo.
2 U ponvi segrejemo olje. Kruh pomakamo v jajca in ocvremo z obeh strani.
3 Ocvrt kruh nalagamo na krožnik in vsak kos posebej potresemo s sirom in tako sestavljamo nebotičnik.
4 Postrežemo tako, da jemljemo posamezen kos z vrha, da se sir prime na oba kosa. Odličen je z jogurtom ali kislim mlekom.
Iz priloge Odprta kuhinja!