Sestavine:
- 1 l kokošje juhe
- 2 veliki zeleni bučki (cuketi)
- 80 g krompirja
- 80 g smetane
- 3 žlice olja ogrščice
- sol, poper
- ½ stroka očiščenega čilija
Priprava:
1 Krompir operemo, olupimo in narežemo na kockice.
2 Bučko operemo in jo nekoliko bolj debelo olupimo: pazimo, da lupimo dolge trakove, ker jih bomo shranili in iz njih narezali dolge rezance, jih v slanem kropu za minuto blanširali in shranili za torkovo jed z lososom. Za juho nakockamo samo svetlo meso bučke.
3 Strok čilija prepolovimo in očistimo, drobno narežemo.
4 Na ogrščičnem olju podušimo sestavine in zalijemo z juho. Ko je krompir kuhan, na hitro premešamo s paličnim mešalnikom ali z vilicami, da v juhi ostanejo še koščki sestavin. Vmešamo sladko smetano, pol minute vremo na majhnem ognju, odstavimo in počakamo, da se juha zgosti in »umiri«.
Goveji file
Sestavine:
- 2-3 kg goveje pljučne pečenke (po možnosti slovenske, ekološke reje)
- 1 dl olja ogrščice
- 6 rezin slanine
- vejica rožmarina
- 1 česen
- poper, solni cvet
Priprava:
1 Meso operemo in pustimo, da se dobro odteče. Posolimo in popramo.
2 V dovolj veliko ponev zlijemo slab deciliter olja, ga dobro segrejemo in v njem na hitro opečemo pečenko z vseh strani, da meso zakrkne in ohrani sok.
2 Medtem pečico segrejemo na 80 stopinj in v pekač na ostanek olja preložimo pečenko. Pustimo peči tri ure, če je kos mesa težji od dveh kilogramov, pa štiri ure. Pred peko položimo čezenj rezine slanine.
Iz priloge Odprta kuhinja!