Sestavine
srednje velika cvetača
2 stroka česna
žlica pšeničnega zdroba
2 žlici masla
muškatni orešček
sol, poper
1 dcl sladke smetane
Priprava
Cvetačo narežemo na koščke, najlepše cvetove (za kozarec naj jih bo) prihranimo. V loncu zavremo liter vode in vanjo stresemo najprej trše zelene dele, po dveh minutah pa še nežnejše bele cvetove. Solimo in pustimo vreti deset minut. Česen v možnarju stremo s soljo in poprom, nato pa prepražimo na maslu, samo toliko, da zadiši. Dodamo za noževo konico naribanega muškatnega oreščka in žlico zdroba. Ko zdrob zlato porumeni, podmet primešamo juhi. Po potrebi jo dosolimo in pretlačimo s paličnim mešalnikom. Nato dodamo prihranjene cvetove in kuhamo še deset minut. Juho odstavimo in prilijemo sladko smetano. Dobro premešamo in takoj ponudimo.
Pečena svinjska krača
Sestavine
srednje velika svinjska krača
1 dcl belega vina
4 večji krompirji
1 čebula
1 korenček
strok česna
2 lovorova lista
olje
sol, poper
Priprava
Kračo že dan prej damo v paco. Naoljimo jo, natremo z zmečkanim česnom in mletim poprom ter obložimo s sesekljano čebulo, narezanim korenjem in lovorovim listom. V pokriti posodi jo damo čez noč na hladno. Naslednji dan mesu dodamo še narezan krompir. Kračo prelijemo z vročim oljem, pekač pokrijemo in postavimo v vročo peč. Pečemo približno eno uro na kilogram teže, vmes jo večkrat obrnemo. Postrežemo celo na lesenem pladnju, da jo gostje sami razrežejo. Okoli nje naložimo pečeno zelenjavo.
Prosena kaša s suhimi slivami
Sestavine
200 g prosene kaše
lonček kisle smetane
2 pesti suhih sliv
200 g skute
2 žlici sladkorja
košček masla
ščep soli
Priprava
Kašo dobro speremo pod tekočo vodo, nato jo v osoljenem kropu kuhamo petnajst minut (razmerje med kašo in vodo je približno 1:4). Odstavimo in vmešamo suhe slive, ki smo jih prej namočili v mlačno vodo, skuto, kislo smetano in sladkor. Zmes preložimo v glineno posodo, namazano z maslom, in postavimo v pečico, segreto na 150 ° C. Pečemo približno 30 minut, dokler na vrhu ne nastane zlato rumena skorjica. Postrežemo v večji glineni posodi, da si kašo vsak sam vzame z leseno žlico.