Nedeljska sladica: Jabolčna pita s sezamom

Popoln okus jeseni. Zraven prijata skodelica toplega čaja in gugalnik. Da, že, kljub kakšnemu sončnemu dnevu tu in tam.

Objavljeno
11. oktober 2013 15.48
Ana Bulat, Odprta kuhinja
Ana Bulat, Odprta kuhinja

Sestavine:

200 g moke (150 g navadne in 50 g pirine)
110 g masla
ščep soli, 1/2 žličke cimeta
približno 3 žlice vode
nadev
2 žlici sezama
2 jabolki
sok 1/2 limone
2 žlici sladkorja, žlička ruma

Priprava:
1. Zmešamo moko, maslo, sol in cimet. Dodajamo vodo in na hitro zgnetemo testo. Pazimo, da ga ne obdelamo preveč. Zavijemo ga v prozorno folijo in damo v hladilnik za pol ure.
2. Sezam prepražimo v ponvici, da rahlo zadiši, nato postavimo na stran.
3. Jabolki olupimo in narežemo na podolgovate koščke. Zmešamo jih z limonovim sokom, sladkorjem, rumom in polovico prepraženega sezama. Pustimo, da zmes stoji dobre četrt ure.
4. Medtem zvaljamo testo v obliki kroga. Pri strani pustimo 1,5 cm roba, po sredini pa naložimo jabolka (če ostane na dnu mariniranih jabolk kaj soka, ga polijemo čeznje), posujemo še z žlico sladkorja in preostalo polovico sezamovih semen. Robove testa zavihamo navznoter, proti sredini. Po želji po robu potresemo še malo grobega sladkorja in sezama.
5. Pečemo na 175 stopinjah približno 35 minut.