Sestavine za štiri do pet oseb
½ kg škampov
3 jajca
šopek listov svežega koriandra, 3 zrele banane
2 tortilji
olje za cvrtje
Priprava
Banane olupimo, narežemo na debelejše kolobarje in jih na teflonski ponvi z vseh strani opečemo na malo masla. Škampe olupimo in osušimo, lupine 10 minut kuhamo v dveh skodelicah vode. Pri jajcih ločimo rumenjake od beljakov - v rumenjake primešamo škampe, iz beljakov stepemo sneg. Dodamo ga k rumenjakom.
V zelo vroče olje polagamo drugo za drugo žlice te mešanice in pečene odcedimo na papirju. Potresemo s sesekljanimi listi koriandra in postrežemo vsako med dvema četrtinama pogrete tortilje. Zraven ponudimo kolobarje banan.
Enčilade iz države San Luis Potosi (enchiladas potosinas)
Sestavine za štiri osebe
20 tortilj
100 g paprik rdeči rog
100 g mladega sira
3 stroki česna
šopek mlade čebule
1 skorjica cimeta
1/4 l smetane
sol, olje po potrebi
Priprava
Paprike popražimo, jih očistimo semen in namočimo. S česnom, cimetom in malo vode, v kateri smo jih namakali, jih zmeljemo v mešalniku.
Omako zavremo in solimo, biti mora dokaj redka. Vanjo na hitro pomakamo tortilje in jih naglo ocvremo na vročem olju; ne smejo porumeneti. Nadevamo jih s sirom in sesekljano čebulo ter prepognemo. Naložimo jih v pomaščen pekač, prelijemo s preostankom omake ter smetano in jih 15 minut pečemo pri 180 stopinjah.
Sopeji (sopes)
Sestavine za 25 kosov
250 g testa za tortilje
50 g masla za ponev
nadev iz mletega mesa
30 dag mletega mesa
½ čebule, strok česna
1 korenček, 1 krompir
žlica olja
100 g mladega sira
2 žlici koriandra, sol, poper
piščančji nadev
¼ kuhanih piščančjih prsi
nekaj žlic mehiškega fižola (glej torek)
1 avokado
žlica mehiške salse (glej sredo), žlica koriandra, sol
paradižnikov nadev z olivami
2 paradižnika
ščep origana, sol
3 žlice zelene solate
3 žlice črnih oliv brez koščic
2 žlici mladega sira
žlica svežega koriandra
Priprava
Iz testa naredimo manjše tortilje in jih na robovih s ščipanjem zapognemo navzgor. Premažemo jih s stopljenim maslom in jih na vsaki strani tri minute pečemo na ponvi, premazani z maslom. Nanje naložimo različne nadeve.
Za nadev z mletim mesom olupimo in sesekljamo čebulo, česen, korenček in krompir. Čebulo in česen popražimo, na to stresemo mleto meso, solimo, popramo in dobro premešamo. Dodamo korenček in krompir in pokrito dušimo 20 minut.
Za piščančji nadev kuhano meso natrgamo na tanke trakove, avokadovo meso pretlačimo, solimo po okusu. Tortiljice (sopeje) najprej namažemo z mehiškim fižolom, na to damo mleto meso in na vrh pretlačen avokado ter dolijemo čajno žličko mehiške salse.
Za paradižnikov nadev najprej narežemo solato na trakove, olive na kolobarčke, koriander nasekljamo, sir nadrobimo, paradižnik olupimo in nakockamo. Na tortiljice naložimo paradižnik, ga solimo, potresemo z origanom, dodamo trakove zelene solate, kolobarje oliv, na koncu pa potresemo z mladim sirom in koriandrom.