Nedeljski jedilnik: enčilade in sopeji

Zakonca de Magaña sta pripravila sočen tedenski jedilnik, ob katerem mehiška nedelja ne mine brez nogometa.

Objavljeno
10. november 2011 21.07
Posodobljeno
13. november 2011 11.00
Zakonca de Magaña, Odprta kuhinja
Zakonca de Magaña, Odprta kuhinja
Tortilja z morskimi sadeži (tortilla rellena de mariscos)

Sestavine za štiri do pet oseb

½ kg škampov

3 jajca

šopek listov svežega koriandra, 3 zrele banane

2 tortilji

olje za cvrtje

Priprava

Banane olupimo, narežemo na debelejše kolobarje in jih na teflonski ponvi z vseh strani opečemo na malo masla. Škampe olupimo in osušimo, lupine 10 minut kuhamo v dveh skodelicah vode. Pri jajcih ločimo rumenjake od beljakov - v rumenjake primešamo škampe, iz beljakov stepemo sneg. Dodamo ga k rumenjakom.

V zelo vroče olje polagamo drugo za drugo žlice te mešanice in pečene odcedimo na papirju. Potresemo s sesekljanimi listi koriandra in postrežemo vsako med dvema četrtinama pogrete tortilje. Zraven ponudimo kolobarje banan.

Enčilade iz države San Luis Potosi (enchiladas potosinas)

Sestavine za štiri osebe

20 tortilj

100 g paprik rdeči rog

100 g mladega sira

3 stroki česna

šopek mlade čebule

1 skorjica cimeta

1/4 l smetane

sol, olje po potrebi

Priprava

Paprike popražimo, jih očistimo semen in namočimo. S česnom, cimetom in malo vode, v kateri smo jih namakali, jih zmeljemo v mešalniku.

Omako zavremo in solimo, biti mora dokaj redka. Vanjo na hitro pomakamo tortilje in jih naglo ocvremo na vročem olju; ne smejo porumeneti. Nadevamo jih s sirom in sesekljano čebulo ter prepognemo. Naložimo jih v pomaščen pekač, prelijemo s preostankom omake ter smetano in jih 15 minut pečemo pri 180 stopinjah.

Sopeji (sopes)

Sestavine za 25 kosov

250 g testa za tortilje

50 g masla za ponev

nadev iz mletega mesa

30 dag mletega mesa

½ čebule, strok česna

1 korenček, 1 krompir

žlica olja

100 g mladega sira

2 žlici koriandra, sol, poper

piščančji nadev

¼ kuhanih piščančjih prsi

nekaj žlic mehiškega fižola (glej torek)

1 avokado

žlica mehiške salse (glej sredo), žlica koriandra, sol

paradižnikov nadev z olivami

2 paradižnika

ščep origana, sol

3 žlice zelene solate

3 žlice črnih oliv brez koščic

2 žlici mladega sira

žlica svežega koriandra

Priprava

Iz testa naredimo manjše tortilje in jih na robovih s ščipanjem zapognemo navzgor. Premažemo jih s stopljenim maslom in jih na vsaki strani tri minute pečemo na ponvi, premazani z maslom. Nanje naložimo različne nadeve.

Za nadev z mletim mesom olupimo in sesekljamo čebulo, česen, korenček in krompir. Čebulo in česen popražimo, na to stresemo mleto meso, solimo, popramo in dobro premešamo. Dodamo korenček in krompir in pokrito dušimo 20 minut.

Za piščančji nadev kuhano meso natrgamo na tanke trakove, avokadovo meso pretlačimo, solimo po okusu. Tortiljice (sopeje) najprej namažemo z mehiškim fižolom, na to damo mleto meso in na vrh pretlačen avokado ter dolijemo čajno žličko mehiške salse.

Za paradižnikov nadev najprej narežemo solato na trakove, olive na kolobarčke, koriander nasekljamo, sir nadrobimo, paradižnik olupimo in nakockamo. Na tortiljice naložimo paradižnik, ga solimo, potresemo z origanom, dodamo trakove zelene solate, kolobarje oliv, na koncu pa potresemo z mladim sirom in koriandrom.