Glazirana svinjska rebra
s sojino omako in medom
Sestavine
800 g svinjskih reber brez kosti
1 korenček, 1 čebula, 1 strok česna
1 gomolj zelene (manjši)
80 g masla
timijan, sol, poper
omaka
150 g sojine omake
150 g medu
Priprava
Jušno zelenjavo narežemo na kocke in jo stresemo v pekač. Nanjo položimo začinjena svinjska rebra s kožo navzgor. Dodamo koščke masla, prilijemo malo vode in postavimo v pečico. Pečemo približno 3 ure pri
140 ˚C, nato temperaturo povečamo na 200 ˚C in pečemo še 20 minut.
Med pokuhamo v manjši kozici, da se dodobra zgosti. Prilijemo sojino omako ter vse skupaj pokuhamo do polovice prvotne količine.
Pečena rebra narežemo, jih premažemo z medeno glazuro ter postavimo nazaj v pečico še za nekaj minut.
Karamelizirana jabolčna pita
Sestavine za 1 porcijo
2 žlici sladkorja
1 jabolko
košček cimetove palčke
košček masla
listnato testo
Priprava
Sladico pripravljamo »obrnjeno na glavo«, saj jo bomo na koncu stresli iz modela.
Sladkor v kozici na zmernem ognju segrevamo brez mešanja, dokler ne karamelizira.
Karamel vlijemo v porcelanast porcijski model, nanj položimo košček cimetove palčke in na četrtine narezano očiščeno in olupljeno jabolko. Na vrh damo košček masla in razvaljano listnato testo (debeline 0,5 cm), ki smo ga izrezali v obliki in velikosti modela. Testo prebodemo z vilicami.
Pečemo 50 minut pri 160 ˚C. Pito vzamemo iz pečice in jo zvrnemo iz modela.
Po želji postrežemo s cimetovim sladoledom.
Predlagano vino: šipon, s. j. i., belo, sladko, 2006, Štajerska, Slovenija, vinorodna dežela Podravje. S sladicami je v bistvu enostavno – čim slajše so, tem slajše vino si želijo. A ker vsi vemo, da so detajli tisti, ki odločajo o usodi (popolnih porok, kot someljeji pravijo uspelim kombinacijam vina in hrane), se lahko stvar kaj hitro zaplete – v tem primeru zaradi bogatega okusa karamele in cimeta kot začimbe. Če dodamo še sadno, jabolčno izhodišče, potem iščemo sladko belo vino, ki bo v sebi nosilo jantarno barvo, visok glicerol, terciarne vonjave (karamel, cimet, klinčki) in bogat (sadni) okus. Zato smo izbrali šipon, suhi jagodni izbor, ki dolgo ostane, ne samo v ustih, ampak tudi v spominu.