Nedeljski jedilnik: glazirana svinjska rebra 
s sojino omako in medom

H sladici se bo prilegel šipon, suhi jagodni izbor, ki dolgo ostane, ne samo v ustih, ampak tudi v spominu.

Objavljeno
11. november 2011 19.42
Posodobljeno
20. november 2011 11.00
R. S., N. L., B. V., B. G., Odprta kuhinja
R. S., N. L., B. V., B. G., Odprta kuhinja

Glazirana svinjska rebra 
s sojino omako in medom


Sestavine


800 g svinjskih reber brez kosti

1 korenček, 1 čebula, 1 strok česna

1 gomolj zelene (manjši)

80 g masla

timijan, sol, poper

omaka

150 g sojine omake

150 g medu


Priprava

Jušno zelenjavo narežemo na kocke in jo stresemo v pekač. Nanjo položimo začinjena svinjska rebra s kožo navzgor. Dodamo koščke masla, prilijemo malo vode in postavimo v pečico. Pečemo približno 3 ure pri 
140 ˚C, nato temperaturo povečamo na 200 ˚C in pečemo še 20 minut.

Med pokuhamo v manjši kozici, da se dodobra zgosti. Prilijemo sojino omako ter vse skupaj pokuhamo do polovice prvotne količine.

Pečena rebra narežemo, jih premažemo z medeno glazuro ter postavimo nazaj v pečico še za nekaj minut.

 

Karamelizirana jabolčna pita


Sestavine za 1 porcijo

2 žlici sladkorja

1 jabolko

košček cimetove palčke

košček masla

listnato testo



Priprava

Sladico pripravljamo »obrnjeno na glavo«, saj jo bomo na koncu stresli iz modela.

Sladkor v kozici na zmernem ognju segrevamo brez mešanja, dokler ne karamelizira.

Karamel vlijemo v porcelanast porcijski model, nanj položimo košček cimetove palčke in na četrtine narezano očiščeno in olupljeno jabolko. Na vrh damo košček masla in razvaljano listnato testo (debeline 0,5 cm), ki smo ga izrezali v obliki in velikosti modela. Testo prebodemo z vilicami.

Pečemo 50 minut pri 160 ˚C. Pito vzamemo iz pečice in jo zvrnemo iz modela.

Po želji postrežemo s cimetovim sladoledom.


Predlagano vino
: šipon, s. j. i., belo, sladko, 2006, Štajerska, Slovenija, vinorodna dežela Podravje. S sladicami je v bistvu enostavno – čim slajše so, tem slajše vino si želijo. A ker vsi vemo, da so detajli tisti, ki odločajo o usodi (popolnih porok, kot someljeji pravijo uspelim kombinacijam vina in hrane), se lahko stvar kaj hitro zaplete – v tem primeru zaradi bogatega okusa karamele in cimeta kot začimbe. Če dodamo še sadno, jabolčno izhodišče, potem iščemo sladko belo vino, ki bo v sebi nosilo jantarno barvo, visok glicerol, terciarne vonjave (karamel, cimet, klinčki) in bogat (sadni) okus. Zato smo izbrali šipon, suhi jagodni izbor, ki dolgo ostane, ne samo v ustih, ampak tudi v spominu.