Nedeljski jedilnik: goveja juha, račka iz krušne peči in žlikrofi

Ljubezen gre skozi želodec, zato Mojca Kramarič svojemu možu pogosto pripravi tudi žlikrofe.

Objavljeno
28. oktober 2011 12.03
Posodobljeno
30. oktober 2011 11.00
Mojca Kramarič, Odprta kuhinja
Mojca Kramarič, Odprta kuhinja

Goveja juha z rezanci

Sestavine

1,5 l vode

40 dag govedine za juho

½ čebule z lupino

3 korenčki

¼ gomolja zelene

½ kolerabe

2 lovorova lista

peteršiljeva korenina

3 vejice peteršilja

vejica luštreka

sol, poper v zrnju

1,5 žličke paradižnikove mezge

 

Priprava

Juho zelo počasi kuhamo dve uri. Prve pene poberemo.

Ob koncu juho precedimo, zakuhamo rezance in dodamo koščke kuhanega korenčka.

 

 

Račka iz krušne peči

Sestavine

očiščena račka

sol

olje ali druga maščoba za peko

mlinci

 

Priprava

Račko nasolimo dan prej. Spečemo jo v krušni peči ali v pečici. Med peko jo obračamo in polivamo.

Kupljene mlince skuhamo v slanem kropu, jih odcedimo in povaljamo v račkini maščobi.

Zraven lahko postrežemo radič s krompirjem.

 

 

Žlinkrofi

Sestavine

rezančno testo

3 jajca

500 g moke

nadev

20 dag kuhanega mesa

1 jajce

žlica domače smetane

peteršilj, sol, poper

zabela

krušne drobtine, maslo

 

Priprava

Iz moke in jajc zgnetemo testo, ga razvaljamo in razrežemo na kvadrate. Na sredi jih nadevamo s poljubnim nadevom, prepognemo in na konceh testo stisnemo.

Za mesni nadev sesekljanemu kuhanemu mesu dodamo sol, poper, jajce, žlico domače smetane in peteršilj. Z dvema žlicama ga polagamo na testo in stisnemo v obliki žepka.

Žlinkrofe kuhamo v slanem kropu 15 do 20 minut. Še bolj okusni so, če se kuhajo v juhi.

Odcedimo in zabelimo s krušnimi drobtinami, prepraženimi na maslu. Postrežemo lahko tudi kot izvirno samostojno jed.