Goveja juha z rezanci
Sestavine
1,5 l vode
40 dag govedine za juho
½ čebule z lupino
3 korenčki
¼ gomolja zelene
½ kolerabe
2 lovorova lista
peteršiljeva korenina
3 vejice peteršilja
vejica luštreka
sol, poper v zrnju
1,5 žličke paradižnikove mezge
Priprava
Juho zelo počasi kuhamo dve uri. Prve pene poberemo.
Ob koncu juho precedimo, zakuhamo rezance in dodamo koščke kuhanega korenčka.
Račka iz krušne peči
Sestavine
očiščena račka
sol
olje ali druga maščoba za peko
mlinci
Priprava
Račko nasolimo dan prej. Spečemo jo v krušni peči ali v pečici. Med peko jo obračamo in polivamo.
Kupljene mlince skuhamo v slanem kropu, jih odcedimo in povaljamo v račkini maščobi.
Zraven lahko postrežemo radič s krompirjem.
Žlinkrofi
Sestavine
rezančno testo
3 jajca
500 g moke
nadev
20 dag kuhanega mesa
1 jajce
žlica domače smetane
peteršilj, sol, poper
zabela
krušne drobtine, maslo
Priprava
Iz moke in jajc zgnetemo testo, ga razvaljamo in razrežemo na kvadrate. Na sredi jih nadevamo s poljubnim nadevom, prepognemo in na konceh testo stisnemo.
Za mesni nadev sesekljanemu kuhanemu mesu dodamo sol, poper, jajce, žlico domače smetane in peteršilj. Z dvema žlicama ga polagamo na testo in stisnemo v obliki žepka.
Žlinkrofe kuhamo v slanem kropu 15 do 20 minut. Še bolj okusni so, če se kuhajo v juhi.
Odcedimo in zabelimo s krušnimi drobtinami, prepraženimi na maslu. Postrežemo lahko tudi kot izvirno samostojno jed.