Nedeljski jedilnik: marmelada iz drnulj in mete

Popolna nedelja z govejo juho z rezanci, krompirjem po starem in tenstanimi cuketami.

Objavljeno
02. september 2011 18.32
Posodobljeno
04. september 2011 12.00
Sandra Pelicon, Odprta kuhinja
Sandra Pelicon, Odprta kuhinja
Goveja juha z rezanci

Sestavine

60 dag govedine (stegno, pleče)

jušna zelenjava: korenček, peteršilj, košček zelene, manjši paradižnik, čebula

sol, poper v zrnu

Priprava

V lonec damo meso in jušno zelenjavo. Kost za juho prej prekuhamo in vodo odlijemo. Juho kuhamo najmanj 2 uri.

Domače rezance naredimo po receptu za rezančno testo ali pa kupimo že pripravljene. Skuhamo jih v slani vodi in dodamo kuhani juhi.

Krompir po starem

Sestavine

6-7 krompirjev

1/4 čebule

2 žlici olja

juha

Priprava

Krompir olupimo in narežemo na tanke ploščice. V kozici z debelim dnom na olju prepražimo čebulo. Dodamo krompir, posolimo, prilijemo zajemalko vode. Pokrijemo in počasi dušimo do mehkega. Malo pomešamo, na koncu prilijemo malo juhe.

Tenstane cukete

Sestavine

4 manjše cukete

olje, čebula

domača paradižnikova omaka, česen, peteršilj

Priprava

Bučke olupimo in narežemo na kocke. Prepražimo čebulo, dodamo nekaj žlic domače paradižnikove omake in pocvremo. Primešamo cukete, solimo in dušimo še 10 ali 15 minut. Proti koncu dodamo sesekljana peteršilj in česen.

Namig: Govedino iz juhe narežemo na rezine in jih popečemo na maslu. Na krožnik ali poleg v kozarčku damo marmelado iz drnulj in mete. Serviramo govedino, krompir in bučke, ponudimo s solato.

Marmelada iz drnulj in mete

Sestavine

1 kg drnulj

malo mete

sladkor

Priprava

Drnulje očistimo, v tanki plasti potresemo na pekač in pustimo stati 3 dni, da se zmedijo. Nato jih operemo, v kozici zalijemo z zajemalko vode ali dvema in kuhamo pol ure. Spasiramo na cedilu, nato goščo preložimo nazaj v kozico. Dodamo precej sladkorja (vendar po občutku!), saj so drnulje kar trpke. Dodamo še malo mete (količino odmerimo po okusu), nato kuhamo še kako uro... kot vsako marmelado.