Nedeljski jedilnik: pečena svinjska krača

Iz še danes žive črne kuhinje Budnarjeve muzejske domačije bo zadišalo še po cvetačni juhi in proseni kaši s suhimi slivami.

Objavljeno
04. november 2011 20.16
Posodobljeno
06. november 2011 11.00
Alenka Hribar, Odprta kuhinja
Alenka Hribar, Odprta kuhinja
Cvetačna juha

Sestavine

srednje velika cvetača

2 stroka česna

žlica pšeničnega zdroba

2 žlici masla

muškatni orešček

sol, poper

1 dcl sladke smetane

Priprava

Cvetačo narežemo na koščke, najlepše cvetove (za kozarec naj jih bo) prihranimo. V loncu zavremo liter vode in vanjo stresemo najprej trše zelene dele, po dveh minutah pa še nežnejše bele cvetove. Solimo in pustimo vreti deset minut. Česen v možnarju stremo s soljo in poprom, nato pa prepražimo na maslu, samo toliko, da zadiši. Dodamo za noževo konico naribanega muškatnega oreščka in žlico zdroba. Ko zdrob zlato porumeni, podmet primešamo juhi. Po potrebi jo dosolimo in pretlačimo s paličnim mešalnikom. Nato dodamo prihranjene cvetove in kuhamo še deset minut. Juho odstavimo in prilijemo sladko smetano. Dobro premešamo in takoj ponudimo.

Pečena svinjska krača

Sestavine

srednje velika svinjska krača

1 dcl belega vina

4 večji krompirji

1 čebula

1 korenček

strok česna

2 lovorova lista

olje

sol, poper

Priprava

Kračo že dan prej damo v paco. Naoljimo jo, natremo z zmečkanim česnom in mletim poprom ter obložimo s sesekljano čebulo, narezanim korenjem in lovorovim listom. V pokriti posodi jo damo čez noč na hladno. Naslednji dan mesu dodamo še narezan krompir. Kračo prelijemo z vročim oljem, pekač pokrijemo in postavimo v vročo peč. Pečemo približno eno uro na kilogram teže, vmes jo večkrat obrnemo. Postrežemo celo na lesenem pladnju, da jo gostje sami razrežejo. Okoli nje naložimo pečeno zelenjavo.

Prosena kaša s suhimi slivami

Sestavine

200 g prosene kaše

lonček kisle smetane

2 pesti suhih sliv

200 g skute

2 žlici sladkorja

košček masla

ščep soli

Priprava

Kašo dobro speremo pod tekočo vodo, nato jo v osoljenem kropu kuhamo petnajst minut (razmerje med kašo in vodo je približno 1:4). Odstavimo in vmešamo suhe slive, ki smo jih prej namočili v mlačno vodo, skuto, kislo smetano in sladkor. Zmes preložimo v glineno posodo, namazano z maslom, in postavimo v pečico, segreto na 150 ° C. Pečemo približno 30 minut, dokler na vrhu ne nastane zlato rumena skorjica. Postrežemo v večji glineni posodi, da si kašo vsak sam vzame z leseno žlico.