Nedelo združilo vrhunske slovenske kuharje

V vodniku Izbor Nedelovih gostiln 2010 je zbranih več kot 100 najbolje ocenjenih slovenskih in tujih gostiln.

Objavljeno
29. oktober 2011 20.08
Posodobljeno
30. oktober 2011 07.50
Mankica Kranjec, Nedelo
Mankica Kranjec, Nedelo
Na Fužinskem gradu je Nedelov strokovnjak za kulinariko Uroš Mencinger premierno predstavil kulinarični vodnik Izbor Nedelovih gostiln 2012, v katerem je zbranih več kot 100 najbolje ocenjenih slovenskih in tujih gostiln, ki jih je obiskal s soprogo Violeto. Nedelov gastonomski kritik je na izredno dobro obiskanem sprejemu, ki ga je vodila Saša Einsiedler, tokrat prvič podelil tudi posebna priznanja najboljšim 15 slovenskim gostincem zadnjih treh let.

Veliko ljudi se je udeležilo podelitve priznanj najboljšim, kar zagotovo kaže na to, da slovenski prostor potrebuje tudi razvoj v gastronomiji. V knjigi je omenjenih veliko gostiln, kjer imajo avtorsko kuhinjo in kjer nastaja nova slovenska tradicija. Mnogo med njimi je dobilo najvišjo oceno, zato so dobili posebno priznanje. A tudi tiste, ki letos še niso dobile najvišje ocene, temveč so na poti do najboljših, bova redno spremljala,« je bil zgovoren Uroš.

Med petnajstimi, ki so prejeli priznanje, je tudi mojster Andrej Kuhar, edini slovenski chef z znamenitim kulinaričnim priznanjem Michelinovo zvezdico in vodja restavracije Maxim. Povedal je, da so priznanje že ponosno obesili na zid, kjer bo na ogled vsem njihovim gostom. »To je prvi pravi korak, da se kulinarika in gastronomija ustrezno profilirata. Kulinarični vodič pa je kvalificirana gastrokritika na visoki ravni, ki jo bomo z veseljem posredovali gostom doma in v tujini.« Tudi Ana Roš iz kobariške Hiše Franko je poudarila, da so nagrade, ki so šle v roke številnim kuharjem mlajše generacije, odličen kazalnik, da obstaja skupina mladih ljudi, ki imajo pred sabo še mnogo ustvarjalnih let. Za kulinarični vodič pa pravi, da je »nekakšna prelomnica za slovensko gostinstvo. Kakršnakoli dejavnost se brez kritike težko dobro razvija in doslej na naših tleh še nismo imeli kaj podobno kredibilnega. Vse tuje dežele namreč imajo eno ali več tovrstnih knjig, ki vodijo gosta. Želim si, da bi Uroš in Violeta nadaljevala svoje delo in ne le gostom predstavljala nove restavracije, temveč tudi nam gostincem nekako kazala pot sprememb v slovenski gastronomiji.«

Med najboljšimi je tudi Janez Bratovž iz Restavracije JB: »Zagotovo so tovrstna priznanja spodbuda za gostince, ki delajo dobro. Tudi zame in našo gostilno. Zakonca Menciger zelo cenim, jima zaupam in verjamem, da sta izbrala izključno najboljše.« S kuharskim kolegom se je strinjal Tomaž Kavčič iz restavracije Pri Lojzetu z dvorca Zemono, ki je povedal, da so slovenska priznanja pomembna za domače kuharje. »Zelo smo počaščeni in veseli, da smo v tem izboru. Priznanje namreč pomeni tudi potrditev, da smo na pravi poti, in nam daje spodbudo za naprej. Vse delo, ki ga opravljata Uroš in Violeta Mencinger, je pomemben prispevek k razvoju in nadgradnji slovenske gastronomije ter jo tako postavlja na višjo raven.«

Knjiga je izšla v okviru knjižnozaložniške dejavnosti medijske hiše Delo, d. d., in ponuja številne kulinarične zgodbe. Prevedena je v angleščino in ne širi le kulture prehranjevanja, temveč bralce seznanja tudi z novimi kuharskimi pristopi k pripravi hrane. Čeprav pripraviti kulinarični vodnik ni lahko delo, pa sta Uroš in Violeta Mencinger z izborom zagotovo olajšala izbiro marsikateremu gostu. Knjiga s 156 stranmi menda ne sme manjkati na polici nobenega ljubitelja kulinarike, novi slovenski gastrovodič pa, kot sta še povedala, ni le za listanje, temveč še bolj za branje. Z njim bi bralcu radi priporočili in ga usmerili v izbor tiste gostilne, ki bo ustrezala njegovemu trenutnemu razpoloženju, priložnosti, družbi in radovednosti. Uroš je povedal, da je napredek številnih slovenskih gostiln opazen iz leta v leto, veliko je dobrih, ki imajo raznovrstno ponudbo za različne priložnosti, vse več pa tudi takšnih, ki se lahko primerjajo z najboljšimi na svetu. Ob prijetnem druženju, kjer so gosti razvajali svoje brbončice ob izbrani hrani in pijači, se je razpravljalo o najboljših slovenskih kuharjih, kuharskih inovatorjih, najboljših tradicionalnih slovenskih gostilnah, pa tudi tistih gostinskih lokalih, ki so prejeli največje število sončkov – ocene zakonca vsak teden podeljujeta prav v našem časniku.