Neukročena kuhinja

Čeprav je tokratni protagonist kuhinjskega ustvarjanja jedilnika ukrotil divjačino, pa to ne velja za njegov stil kuhanja. Ta nima pravil in stavi le na preizkušanje in ekperimentiranje! Uživajte v Tilnovi kuhinji!

Objavljeno
11. september 2009 18.22
Tilnov  jedilnik
Tilnov jedilnik
Ukročena divjačina


Sestavine:

  • lep kos divjega prašiča (pleče ali stegno)
  • korenje
  • čebula
  • oljčno olje
  • brinove jagode
  • rožmarin
  • timijan
  • šetraj
  • žajbelj
  • maline
  • sladkor
  • želirno sredstvo
  • sol in poper


Priprava:

1. Kos mesa postavimo v posodo, zalijemo ga z mlačno vodo in segrejemo do vrelišča. Pene in vodo odlijemo, meso pa natremo s soljo in ga na olju opečemo z vseh strani. Z zgornjim postopkom se znebimo neprijetnega okusa (vonja) divjačine, ki je pri mladem mesu blažji. Tam postopek opustimo.
2. Meso zalijemo s kozarcem vode, mu dodamo začimbe, korenje in na četrtine narezano čebulo ter pokritega na nizkem ognju dušimo približno tri ure.
3. Pujska narežemo, ostanek v posodi pa zmiksamo v gladko omako.
4. K divjačini se prilegajo marmelade. Naberimo maline in jih skupaj s pol toliko, kot je malin, ali še manj sladkorja in želirnim sredstvom kuhajmo pet minut. Preden dodamo sladkor, jih potresimo s ščepcem soli in malo premešajmo, da še bolje razvijejo okus in sladkobo. Dodajmo jim rožmarin in poper ter z njimi napolnimo kozarce s pokrovčki. Za zgoščevanje marmelad lahko uporabimo pektin, limonov ali jabolčni sok, agar ali običajna želirna sredstva. Žličko te marmelade dodajmo divjačini na krožniku.


Reciklirani štruklji


Sestavine:

  • pol kg moke
  • 3 jajca
  • 1/2 l mleka
  • sladka smetana
  • olje
  • peteršilj
  • sol


Priprava:

1. Iz moke, jajc, mleka in ščepca soli naredimo testo za palačinke in jih spečemo. Narežemo jih na rezance, zmešamo s sladko smetano in jajci ter začinimo s peteršiljem in dosolimo. Zavijemo jih v naoljeno aluminijasto folijo ter 20 minut kuhamo v slanem kropu.
2. Narežemo jih na kolobarje in postrežemo k divjačini.


Opomba:

Štrukelj pripravimo iz palačink, ki jih prejšnji dan nismo pojedli, da upravičimo njegovo ime.


Iz priloge Odprta kuhinja!