Notranjske dobrote

Mari Debeljak zelo rada kuha. Ne samo kuhanje, vsako delo je precej visoko na njeni lestvici vrednot. Je upokojena komercialistka iz Novega Polja pri Ljubljani, a okusi iz mladosti so še danes močno zastopani v njeni kuhinji.

Objavljeno
12. november 2009 17.05
Jedilnik Mari Debeljak
Jedilnik Mari Debeljak
Goveja juha z ribano kašo


Sestavine za govejo juho:

  • 60 dag govejih reber ali prsi
  • 1,5 l vode
  • 2 korenčka
  • košček kolerabe
  • košček gomolja zelene
  • peteršilj s korenino
  • manjša čebula
  • list ohrovta
  • manjši por
  • sol

Sestavine za ribano kašo:

  • 1 jajce
  • približno 5 žlic moke


Priprava:

1 Na meso zlijemo hladno vodo. Ko zavre, naj se kuha še eno uro, potem dodamo vso zelenjavo in začimbe in kuhamo še uro in pol. Juha naj se malo umiri, potem jo precedimo.
2 Za ribano kašo iz jajca in moke umesimo precej trdo testo, tako da hlebček lahko na drobno naribamo na prtič. Pustimo, da se malo osuši, nato jo zakuhamo v vrelo juho - na hitro jo zmešamo z vilicami, da se ne sprime, in kuhamo 3 minute.


Pečen kozliček, kavla v omaki, pražen krompir


Sestavine:

  • 1,5 kg stegna kozlička
  • 1/2 kg kavle (rumene kolerabe)
  • 1 žlica maščobe
  • 1 žlica moke
  • 1 žlička sladkorja
  • sol, poper
  • 1 kg manjših krompirjev
  • ocvirki
  • čebula


Priprava:
1 Meso nasolimo in položimo v pekač, v katerega smo vlili malo kostne juhe, pokrijemo z alufolijo in pri 180 °C pečemo eno uro, nato folijo odstranimo. Polivamo s sokom in pustimo odkrito še pol ure, da se lepo zapeče.
2 Kavlo narežemo na kockice in skuhamo do mehkega v toliko vode, da je pokrita. Potem v drugi posodi na maščobi spenimo sladkor, potresemo z moko, in ko porumeni, dodamo kavlo z vodo vred. Kuhamo še 10 minut, posolimo in popopramo. Jed naj bo gostljata.
3 Krompir skuhamo, malo ohladimo, olupimo in narežemo na rezine. Na ocvirkih prepražimo malo čebule, dodamo krompir in solimo. Med praženjem obračamo, nazadnje prilijemo malo juhe.

 

Pehtranova potica


Sestavine:

      testo:

  • 70 dag moke
  • 8 dag masla
  • 1 jajce in še 2 rumenjaka
  • 3 žlice sladkorja
  • vaniljev sladkor
  • 1/2 dl ruma
  • 1/2 dl olja
  • 3 do 4 dl mleka
  • kocka kvasa
  • sol

      nadev:

  • 10 dag masla
  • 3 žlice sladkorja
  • 3 rumenjaki
  • 4 žlice kisle smetane
  • 3 žlice skute
  • 5 beljakov
  • šopek pehtrana
  • po želji 2 pesti rozin


Priprava:

1V lonček damo kvas, žličko moke, žličko sladkorja in 5 žlic mleka. Pustimo, da kvasec toliko naraste, da se količina podvoji.
2Medtem penasto umešamo maslo, jajce in rumenjaka, sladkor in vaniljev sladkor. Dodamo olje, rum, toplo mleko in sol.
3V moko vlijemo kvasec in druge sestavine. Mešamo z električnim mešalnikom z nastavkom za gnetenje. Testo naj bo mehko. Potem naj vzhaja, pustimo ga toliko časa, da se podvoji.
4Za nadev penasto umešamo maslo, sladkor in rumenjake, nazadnje dodamo smetano, skuto in trd beljakov sneg.
5Testo razvaljamo za prst debelo, namažemo z nadevom, potresemo s pehtranom in rozinami, tesno zvijemo in položimo v pekač, ki smo ga dobro namazali z maslom. Pustimo, da vzhaja.
6Postavimo v vročo pečico in prvih 15 minut pečemo pri 200 °C, potem temperaturo zmanjšamo na 175 °C in pečemo še 40 minut. Potico takoj zvrnemo na desko in potresemo s sladkorjem v prahu.

Iz priloge Odprta kuhinja!