Oba rada kuhata

Večinoma kuha Anne, a tudi John je zelo spreten kuhar. Posebno dobro pripravi začinjene jedi. Ampak on bi uporabljal maslo namesto olja, pa ni dobro za zdravje, zato vajeti v rokah raje drži Anne.

Objavljeno
05. februar 2010 15.46
Jedilnik Anne in Johna Brierleyja
Jedilnik Anne in Johna Brierleyja
Kočarska pita

Sestavine za 6 oseb:

  • 2 žlici olja
  • 500 g mlete govedine
  • 1 srednje velika čebula, olupljena in sesekljana
  • 2 večja korenčka, očiščena in narezana
  • ½ čajne žličke začimb (timijan, origano, peteršilj, meta)
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 275 ml goveje jušne osnove (lahko kocka)
  • 900 g krompirja, olupljenega in narezanega na kocke
  • 100 g gob, narezanih
  • 20 g masla
  • 25 g naribanega sira
  • poper

Priprava:

1 Krompir kuhamo 15 do 20 minut oziroma do mehkega, vodo odlijemo in krompir skupaj z maslom pretlačimo.
2 Pečico segrejemo na 180 °C.
3 V ponvi segrejemo olje, dodamo drobno sesekljano čebulo in korenje ter dušimo 5 minut.
4 Dodamo narezane gobe, mešane začimbe, paradižnikovo mezgo in dobro premešamo. Dodamo še mleto meso in ga opražimo, da sok izpari. Prilijemo jušno osnovo in kuhamo 15 minut.
5 Goveji ragu stresemo v model za peko, prekrijemo s pretlačenim krompirjem in poravnamo. Pazimo, da so robovi dobro zatesnjeni.
6 Potresemo z naribanim sirom. Pečemo 30 do 45 minut, da se površina sira obarva zlato rjavo. Postrežemo s kuhano zelenjavo.


Tipični angleški piškoti


Sestavine za 12 piškotov:

  • 50 g masla
  • 25 g sladkorja
  • 25 g rozin
  • 1 jajce
  • 225 g moke
  • 2 žlički pecilnega praška
  • mleko


Priprava:
1 Pečico segrejemo na 220 °C. Dva pekača rahlo namastimo.
2 Moko in pecilni prašek stresemo v skledo, dodamo maslo in med prsti mencamo tako dolgo, da nastanejo drobne grudice. Dodamo sladkor in rozine.
3 Jajce ubijemo v merilni vrč in zalijemo s toliko mleka, da dobimo 150 ml tekočine. Vmešamo jo v močnato zmes. Morda ne bomo potrebovali vse - to je odvisno od vlažnosti moke. Testo naj bo mehko, a ne lepljivo.
4 Testo zvrnemo na rahlo pomokano površino in razvaljamo 1 cm na debelo.
5 Izrežemo 5 cm velike kroge in jih razporedimo po namaščenih pekačih. Po vrhu jih pomažemo z malo mleka ali preostankom mleka in jajc.
6 V ogreti pečici pečemo 10 minut oziroma tako dolgo, da se zlato rjavo obarvajo.
7 Iz pekača jih preložimo na žičnato rešetko, da se ohladijo.
8 Postrežemo čim bolj sveže. Angleži poleg ponudijo marmelado in maslo ali limonovo maslo (lemon curd).

Iz priloge Odprta kuhinja!