Sestavine za 6 oseb:
- 2 žlici olja
- 500 g mlete govedine
- 1 srednje velika čebula, olupljena in sesekljana
- 2 večja korenčka, očiščena in narezana
- ½ čajne žličke začimb (timijan, origano, peteršilj, meta)
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 275 ml goveje jušne osnove (lahko kocka)
- 900 g krompirja, olupljenega in narezanega na kocke
- 100 g gob, narezanih
- 20 g masla
- 25 g naribanega sira
- poper
Priprava:
1 Krompir kuhamo 15 do 20 minut oziroma do mehkega, vodo odlijemo in krompir skupaj z maslom pretlačimo.
2 Pečico segrejemo na 180 °C.
3 V ponvi segrejemo olje, dodamo drobno sesekljano čebulo in korenje ter dušimo 5 minut.
4 Dodamo narezane gobe, mešane začimbe, paradižnikovo mezgo in dobro premešamo. Dodamo še mleto meso in ga opražimo, da sok izpari. Prilijemo jušno osnovo in kuhamo 15 minut.
5 Goveji ragu stresemo v model za peko, prekrijemo s pretlačenim krompirjem in poravnamo. Pazimo, da so robovi dobro zatesnjeni.
6 Potresemo z naribanim sirom. Pečemo 30 do 45 minut, da se površina sira obarva zlato rjavo. Postrežemo s kuhano zelenjavo.
Tipični angleški piškoti
Sestavine za 12 piškotov:
- 50 g masla
- 25 g sladkorja
- 25 g rozin
- 1 jajce
- 225 g moke
- 2 žlički pecilnega praška
- mleko
Priprava:
1 Pečico segrejemo na 220 °C. Dva pekača rahlo namastimo.
2 Moko in pecilni prašek stresemo v skledo, dodamo maslo in med prsti mencamo tako dolgo, da nastanejo drobne grudice. Dodamo sladkor in rozine.
3 Jajce ubijemo v merilni vrč in zalijemo s toliko mleka, da dobimo 150 ml tekočine. Vmešamo jo v močnato zmes. Morda ne bomo potrebovali vse - to je odvisno od vlažnosti moke. Testo naj bo mehko, a ne lepljivo.
4 Testo zvrnemo na rahlo pomokano površino in razvaljamo 1 cm na debelo.
5 Izrežemo 5 cm velike kroge in jih razporedimo po namaščenih pekačih. Po vrhu jih pomažemo z malo mleka ali preostankom mleka in jajc.
6 V ogreti pečici pečemo 10 minut oziroma tako dolgo, da se zlato rjavo obarvajo.
7 Iz pekača jih preložimo na žičnato rešetko, da se ohladijo.
8 Postrežemo čim bolj sveže. Angleži poleg ponudijo marmelado in maslo ali limonovo maslo (lemon curd).
Iz priloge Odprta kuhinja!